Ontvang een GRATIS Vandaag nog relaxed: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Ontvang een GRATIS Vandaag nog relaxed: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Balans & Energie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Wat als je het leven over mocht doen?

Het lijkt misschien een simpele vraag, maar het raakt aan onze diepste verlangens en spijt: Wat als je het leven over mocht doen? Voor sommige mensen wordt deze vraag werkelijkheid. Zoals voor Suzanne, de hoofdpersoon in Har(d)t voor jezelf. Wanneer haar gezondheid haar dwingt tot een harttransplantatie, moet ze uit de rat race stappen en het rustiger aan doen. Zal haar nieuwe hart op tijd komen? En hoe kijkt Suzanne terug op haar leven? Heeft ze eruit gehaald wat ze wilde?

Wat als je het leven over mocht doen?

Har(d)t voor jezelf is niet zomaar een roman. Het boek combineert de luchtige charme van een romcom met de diepgang van persoonlijke groei en reflectie. Denk aan het plezier van een serie als Emily in Paris, waarin romantiek en humor de boventoon voeren, aangevuld met theorie en praktische tools om meer balans in je leven te creëren. Dit verhaal laat je lachen, grijpt je mee in onverwachte wendingen, en zet je tegelijkertijd aan het denken over jouw eigen keuzes, prioriteiten en wat er écht toe doet.

 

Voor dit artikel dook ik dieper in het verhaal van Suzanne en sprak ik met de auteurs Caroline Schenk-Kwint en Esmir van Wering. Nieuwsgierig? Reserveer Har(d)t voor jezelf nu in de Thema-webwinkel en ontvang het boek als eerste op je deurmat.

 

Het verhaal van Suzanne
 

Suzanne leidt een druk bestaan met kleine kinderen, een veeleisende baan en een groot sociaal netwerk. Tijd voor zichzelf heeft ze nauwelijks, totdat haar gezondheid ingrijpt. Een alledaagse virusinfectie, die ze verwaarloosde, richt zoveel schade aan haar hart aan dat een transplantatie onvermijdelijk wordt. Dit dwingt Suzanne stil te staan en keuzes te maken. In plaats van hard voor zichzelf te zijn, leert ze hoe ze met hart voor zichzelf kan leven. En dat brengt haar niet alleen dichter bij zichzelf, maar leidt ook tot een onverwachte verliefdheid.

 

In gesprek met de auteurs


Wat maakt dit boek anders dan andere zelfhulpboeken?

Caroline:
Wat ons boek uniek maakt, is de combinatie van fictie en non-fictie. We richten ons op mensen die graag aan persoonlijke groei willen werken, maar denken: Jeetje, waar haal ik de tijd vandaan? Tijd is natuurlijk een factor, maar het draait vooral om prioriteit. Veel mensen leggen die niet bij een taai zelfhulpboek - daarvoor moet je motivatie hoog zijn. Onze missie is om persoonlijke ontwikkeling de normaalste zaak van de wereld te maken. Daarom dit toegankelijke boek.

 

In de eerste hoofdstukken maken we kennis met Suzanne en haar drukke leven. Veel vrouwen zullen zich herkennen in het gevoel alle ballen in de lucht te willen houden. Wat maakt dat Suzanne zichzelf zo wegcijfert?

Esmir:
Dat voert ons terug naar Suzannes jeugd. Er was weinig ruimte voor haar om zichzelf te ontwikkelen. Vanaf jonge leeftijd was ze continu bezig met het afstemmen op de sfeer in huis en nam ze verantwoordelijkheden op zich die helemaal niet bij haar leeftijd pasten. Dit patroon heeft ze onbewust meegenomen naar haar volwassen leven. Zo neemt ze in haar werk te veel taken op zich en probeert ze thuis, als alleenstaande moeder, alles zo goed mogelijk te regelen.

 

Caroline:
We beseffen vaak niet dat de patronen uit ons volwassen leven niet meer effectief zijn. Omdat 95% van ons gedrag onbewust plaatsvindt, blijven we vasthouden aan die oude patronen - totdat iets ons wakker schudt. Voor Suzanne was dat haar gezondheid: het werd haar wake-upcall om los te laten wat ooit nodig was, maar nu niet langer helpt.

 

Wie zou dit boek moeten lezen?

Esmir:
Caroline zegt het altijd zo mooi: dit boek is bedoeld voor vrouwen met een vol leven. Ze ervaren vaak de druk om aan allerlei verwachtingen te voldoen - op het werk, thuis en in hun sociale leven. Tegelijkertijd willen ze aan zelfontwikkeling werken. Waar zelfhulpboeken vaak zwaar of zweverig overkomen, maakt dit boek persoonlijke ontwikkeling laagdrempelig en praktisch.

 

Caroline:
Omdat het verhaal vanuit een vrouwelijk perspectief is geschreven, spreekt het vrouwen vaak extra aan. Vrouwen worstelen nu eenmaal vaker met het gevoel dat er veel van hen wordt verwacht. Maar dat betekent niet dat dit boek alleen voor vrouwen is. We zeggen altijd: het is een beetje als de Linda.. De vrouw koopt het, maar stiekem vinden mannen het net zo interessant.

 

Welke tip uit het boek kunnen lezers toepassen als eerste stap naar meer balans in het leven?

Caroline:
Het begint altijd met bewustwording. Mensen zijn vaak beter in benoemen wat ze níét willen dan wat ze wél willen. Een oefening in het boek die daarbij helpt, is het levenswiel. Daarmee beoordeel je aan de hand van cijfers of je leven in balans is. Idealiter is het wiel zo gelijkmatig mogelijk verdeeld. Als je overal een 6 scoort, zijn kleine stappen voldoende om naar een 7 of 8 te gaan. Maar in de praktijk is er meestal sprake van disbalans – of dat nu ligt bij ontspanning, je relatie of werk.

 

Het belangrijkste is om eerlijk naar jezelf te kijken en te ontdekken waar die disbalans het grootst is. De valkuil is om met alles tegelijk aan de slag te gaan: meer sporten, meer tijd doorbrengen met je partner, beter je grenzen aangeven op het werk. Na twee maanden merk je dan vaak dat er niks van terechtkomt, omdat je de lat te hoog hebt gelegd. Begin daarom bij het punt waar de pijn het grootst is. Scoort je gezondheid bijvoorbeeld het laagst? Begin dan dáár.

 

Wat hopen jullie dat lezers meenemen na het lezen van dit boek?

Esmir:
Allereerst hoop ik dat lezers hebben genoten van een prachtig verhaal en er tegelijkertijd iets waardevols voor zichzelf uit hebben gehaald. Misschien denken ze: Het boek is uit, maar ik pak het binnenkort nog eens op om de theorieën en oefeningen door te nemen. Het verhaal blijft hangen, maar het praktische deel kan later opnieuw inspireren.

 

Caroline:
Ik hoop vooral dat lezers zich realiseren dat ze het leven niet zomaar aan zich voorbij moeten laten gaan, opgeslokt door de waan van de dag. Er is een prachtige quote die dat kernachtig samenvat: ‘To live is the rarest thing in the world. Most people just exist.’ Het boek wil dat bewustzijn aanwakkeren: dat je écht mag léven in plaats van slechts te bestaan.

 

Leef jouw leven in balans

Kun je niet wachten om met het verhaal van Suzanne op de bank te kruipen? En wil je ontdekken hoe jij je eigen leven meer in balans kunt brengen? Reserveer Har(d)t voor jezelf en ontvang jouw exemplaar als eerste op de deurmat.

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou:
Nog meer verdieping:
Besteed jij je tijd wel aan de juiste dingen?
Besteed jij je tijd wel aan de juiste dingen?
Kon ik mezelf maar in tweeën splitsen', schrijft auteur Annemiek Tigchelaar. 'Of op zijn minst vier armen hebben. Eigenlijk kom ik altijd tijd en energie te kort voor alles wat ik wil doen.' Herkenbaar? In dit blog ontdek je de oplossing: kiezen waar jij je uren aan besteedt. 
 
Lees meer
Meer oog voor kleine lichtpuntjes
Meer oog voor kleine lichtpuntjes

Leven met chronische klachten is een strijd, die voor de buitenwereld vaak onzichtbaar is. Het vraagt enorme flexibiliteit en weerbaarheid. Liselotte Delwel, auteur, gedragstherapeut en ervaringsdeskundige, schreef Leven met je lijf. Hiermee hoopt zij lotgenoten een nieuw perspectief te bieden. Nomi (27 jaar) schreef dit blog over haar ervaring en hoe ze zich gesteund voelt door het boek.


Lees meer
Waar blijft de tijd? 10 timemanagement tips
Waar blijft de tijd? 10 timemanagement tips
De meeste mensen krijgen spijt van de dingen die ze niet hebben gedaan, en niet van wat ze wél hebben gedaan. Daarom is het volgens stressexperts belangrijk om meer vat te krijgen op je tijdsbesteding. Nee, dit zijn geen trucs om meer-beter-sneller te doen. Dan timmer je je agenda dicht en word je alleen maar onrustig. Met deze timemanagement tips haal je de stress uit je uren en stop je er meer aandacht en plezier in.
Lees meer
Energiebalans: jouw energie op de weegschaal
Energiebalans: jouw energie op de weegschaal
Je hebt een drukke baan en ook privé ben je behoorlijk actief. Dat vreet natuurlijk energie. Deze energie moet je aanvullen door voldoende te rusten, maar ook door dingen te doen die je energie géven. Als je jouw energie op een weegschaal zou leggen, waar slaat de balans dan naar uit? Lees het blogartikel en check jouw energiebalans. 
Lees meer