Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Persoonlijke ontwikkeling
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Ligt het aan mij, of hoe zit het?

Een interview met Eiline Splinter

 

Als liefhebber van de klassieker The monk who sold his Ferrari werd ik razend nieuwsgierig toen ik over dit boek hoorde. Ik houd van meeslepende verhalen die je aanzetten tot reflectie en je achterlaten met nieuwe inzichten. Na maanden van wachten is het eindelijk zover: Ligt het aan mij, of hoe zit het? is nu te reserveren in de Thema webwinkel en kan op 1 november ook bij jou op de mat liggen. Ik mocht het alvast lezen en ik kan je vertellen: het is het perfecte leesvoer voor deze winter!

Ligt het aan mij, of hoe zit het?

Dit zelfhulpboek in de vorm van een verhaal neemt je mee in de zoektocht van hoofdpersoon Hugo naar antwoorden en inzichten. Om meer te weten te komen over Hugo’s verhaal en de inspiratie achter het boek, sprak ik met auteur Eiline Splinter. Duik met mij mee in Hugo’s zoektocht en krijg een kijkje achter de schermen van het schrijfproces.

 

Het verhaal van Hugo

 

‘Ligt het aan mij, of hoe zit het?’ vertelt het verhaal van Hugo, die een comfortabel en overzichtelijk leven leidt. Soms bekruipt hem het gevoel dat hij wel een groots en meeslepend leven zou willen hebben. Maar zijn dagen rijgen zich zonder een spoor van dromen of succes aan elkaar. Totdat zijn succesvolle broer op een dag dringend om zijn hulp vraagt. Vanaf dat moment verandert Hugo’s leven in een rollercoaster en moet hij uitvinden hoe hij in zijn eigen leven staat.

 

Via Hugo en de andere personages ontdekken we meer over onszelf en hoe we het meeste uit het leven kunnen halen, zelfs als het niet meezit. Dit boek biedt namelijk veel meer dan alleen een verhaal; het bevat korte reflecties, hapklare theorieën en praktische oefeningen aan het eind van elk hoofdstuk.

 

Wat heeft Eiline ertoe gebracht om dit boek te schrijven? Met die vraag opende ik ons gesprek.

 

Auteur aan het woord

 

Wat heeft je geïnspireerd om dit boek te schrijven?

Als communicatietrainer zie ik dagelijks dat deelnemers worstelen met soortgelijke situaties. In deze tijd wordt er immers veel van ons verwacht, en ook verwachten we vaak veel van onszelf en van anderen. Gedachten zoals: ‘Doe ik wel wat ik zelf echt wil?’, ‘Kan ik dat wel?’ of ‘Waarom begrijpen ze me niet?’ spelen hierbij een rol. Wanneer we hier in een groep openhartig over praten, zie ik hoe er in no time verbinding ontstaat. We realiseren ons dan dat we ten diepste veel meer op elkaar lijken dan we verschillen.

 

Met dit boek wil ik lezers bewust maken van die universele worstelingen en verlangens die we allemaal ervaren. Dit besef helpt om elkaar beter begrijpen en misschien zelfs de waardering te geven die we allemaal graag ontvangen.

 

‘Ligt het aan mij, of hoe zit het?’ is geen traditioneel zelfhulpboek. Waarom heb je gekozen voor een verhalende stijl?

Ik heb bewust gekozen voor een verhaal, zodat iedereen zichzelf en zijn omgeving erin kan herkennen. Het idee is dat lezers denken: Hé, dit doe ik ook, en beseffen dat ze niet de enige zijn. Zo wil Hugo heel graag aan alle verwachtingen voldoen, waardoor hij ‘vergeet’ wie hij zelf eigenlijk is en wat voor hem belangrijk is. Hij verwacht dat zijn omgeving hem gewoon begrijpt en voelt zich boos en teleurgesteld wanneer dat niet zo blijkt te zijn. Dit geeft Hugo steeds meer het gevoel dat hij er alleen voor staat.

 

In Hugo’s zoektocht naar oplossingen zitten, denk ik, veel herkenbare situaties. Met deze scènes wil ik de lezers laten zien hoe je met lastige situaties kunt omgaan. Zo helpt dit boek om de interactie met de mensen om ons heen te verbeteren en ons leven gemakkelijker en leuker te maken.

 

Voor wie is het boek interessant?

‘Ligt het aan mij, of hoe zit het?’ is voor iedereen die zich weleens niet gehoord, gezien of begrepen voelt en – net als Hugo – van betekenis wil zijn. Het boek biedt handvatten voor degenen die op zoek zijn naar wat dat betekent en hoe ze daar vorm aan kunnen geven. Daarnaast is het ook voor mensen die tegen hun grenzen aanlopen en graag meer rust in hun leven willen vinden.

 

Welk moment uit het verhaal van Hugo vind je bijzonder krachtig?
Op een bepaald moment zit Hugo alleen op het kantoor van zijn broer en voelt hij dat alles door zijn vingers glipt. Vanuit deze frustratie begint hij eindelijk te luisteren naar wat hij zelf voelt en wil, en beseft hij dat hij daar nu echt naar moet gaan handelen. Dit blijkt een keerpunt te zijn. Ook het gesprek met zijn schoonzus in de lift, waarin hij eindelijk ontdekt wat er werkelijk aan de hand is, is van grote betekenis. Vanaf dat moment begint alles op zijn plek te vallen en weet hij ineens wat hem te doen staat.

 

Zijn de verhalen gebaseerd op eigen ervaringen of die van anderen?

Als trainer heb ik honderden verhalen van deelnemers gehoord, maar natuurlijk heb ik ook mijn eigen leven in dit boek verwerkt. Tijdens het schrijven ontwikkelde zich een steeds duidelijker verhaal in mijn hoofd. Hugo is uiteraard de hoofdpersoon, maar de andere personages zijn net zo waardevol. Ook in hen kun je je herkennen.

 

Er zit een verhaal achter de cover. Kun je dat met ons delen?

Eigenlijk licht ik dit liever niet toe, omdat ik de lezer juist wil uitnodigen om zelf te bepalen wat of wie ze erin zien. Wat ik wel kan zeggen, is dat een hert in veel culturen symbool staat voor transformatie en vernieuwing. Het werpt elk jaar zijn gewei af, waarna er een nieuw gewei terug groeit. Wanneer je een hert tegenkomt, kan dat een teken zijn om zowel je kracht als je kwetsbaarheid te tonen. Het herinnert je eraan om je niet alleen groot te houden, maar ook om te zeggen wat je lastig vindt en wat je nodig hebt. Dat is precies de boodschap die ik met het boek wil overbrengen.

 

Wat hoop je dat lezers meenemen uit dit boek?

Het besef dat je niet hoeft te veranderen. Ik wil dat je juist gaat ontdekken wat er allemaal in je zit en hoe je dat op je eigen manier kunt gebruiken. Dit betekent niet dat je niets meer hoeft of kunt leren, maar je mag erop vertrouwen dat de basis al aanwezig is. Wanneer je die gaat inzetten, word je niet alleen zelf beter; dat geldt ook voor de mensen om je heen. Daarin ligt precies de toegevoegde waarde waarmee jij van betekenis kunt zijn.

 

Heb je plannen om verder te schrijven in dit genre of komt er wellicht een vervolg op het verhaal van Hugo?

Dat hangt er helemaal vanaf. Een paar maanden geleden zei ik nog tegen mijn beste vriendin dat dit mijn enige en laatste boek zou zijn. Inmiddels sta ik er zo in dat als er vraag naar is, ik het met veel liefde zou doen. Maar dan zou ik misschien nog liever een kinderboek schrijven, want hoe mooi is het om ook hen dit mee te geven?

 

Begin jouw reis met Hugo

Ben jij nieuwsgierig geworden naar het verhaal van Hugo? En kun je niet wachten om met jouw eigen reis naar persoonlijke ontwikkeling te beginnen? Reserveer Ligt het aan mij, of hoe zit het? en ontvang jouw exemplaar als eerste op de deurmat. Het perfecte leesvoer voor deze winter of om cadeau te doen aan jouw dierbaren in de decembermaand.

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou:
Nog meer verdieping:
Waarderende vragen als motor voor verandering
Waarderende vragen als motor voor verandering

Verandering is moeilijk. Of maken we verandering moeilijker dan het is? Vaak willen we wel iets veranderen aan onze huidige situatie, maar stellen we simpelweg niet de juiste vragen om in actie te komen. Waarderende vragen werken als motor voor verandering. Ze werpen een helder licht op dat wat niet goed zichtbaar is. Na het lezen van dit blog weet jij precies de juiste vragen te stellen. Aan je teamlid, coachee of juist jezelf.


Lees meer
Ongekend! Reflecteer spelenderwijs op je persoonlijke krachten
Ongekend! Reflecteer spelenderwijs op je persoonlijke krachten
Heb jij positieve psychologie in je praktijk omarmd? Dan heb je ongetwijfeld ook ervaren dat de dingen positief benaderen voor cliënten niet altijd even gemakkelijk is. Als jij als begeleider niet bijstuurt, focussen ze meestal op wat er niet goed gaat. Logisch ook, want ze komen bij jou met een probleem, vraag of uitdaging. Er gaat dus iets niet goed in hun leven. Hoe help je je cliënt om juist naar zijn sterktes en talenten te gaan kijken? Dat kan vanaf nu op een leuke, effectieve én uitdagende manier.
Lees meer
Sterkmakers Colleges: Hoe geef je grenzen aan op het werk?
Sterkmakers Colleges: Hoe geef je grenzen aan op het werk?

We willen er allemaal graag bij horen, niemand teleurstellen en confrontaties voorkomen, maar dat betekent niet dat we op alles ‘ja’ moeten zeggen. Vind jij het lastig om je grenzen aan te geven? En om op een vriendelijke manier duidelijk te maken dat je nu echt aan jezelf moet denken? Het begint allemaal bij “Verbindende Communicatie”, oftewel geweldloze communicatie. In deze aflevering vertelt Hester Macrander over hoe ons oerbrein geneigd is ‘ja’ te zeggen, de sleutelrol van Verbindende Communicatie en over hoe je grenzen kan aangeven zonder het woord ‘nee’ te gebruiken. Hester is internationaal gecertificeerd trainer, auteur van het boek “Verbindend Communiceren, hoe dan?” en conflictbemiddelaar. Dus wil jij leren hoe je duidelijk je grenzen kan aangeven zonder de ander teleur te stellen, af te wijzen of te kwetsen? Verdiep je in de wondere wereld van Verbindende Communicatie met deze aflevering van het Sterkmakers College.

 

Wil jij in 10 minuten sterker worden in bijvoorbeeld timemanagement, artificial intelligence of leiderschap? Beluister dan de Sterkmakers Colleges met diverse experts. Iedere week een nieuwe expert, met een nieuw Sterkmakers College!


Lees meer
Beren op de weg
Beren op de weg

‘Het ligt niet aan mij.’ We roepen het vaak als we ons geërgerd, tekortgedaan, angstig of onrustig voelen. Maar Rationeel-Emotieve Training (RET) gaat ervan uit dat we een groot deel van onze stress zelf veroorzaken. We laten ons te veel meeslepen door onze ingesleten denkgewoonten.


Lees meer