Met dit klassieke werk heeft Sigmund Freud een onuitwisbaar stempel gedrukt op de hedendaagse psychologie, op ons taalgebruik, op ons denken over onszelf en over onze medemens.
Verdringing, trauma, libido en seksualiteit, angst, narcisme, het Oedipuscomplex, het onbewuste en onderbewuste, de droomsymboliek; het zijn allemaal begrippen en concepten die door Freud zijn gemunt. Wie werkelijk wil begrijpen welke inzichten eraan ontleend kunnen worden, leze dit boek.
'Inleiding tot de psychoanalyse' werd door Wereldbibliotheek voor het eerst gepubliceerd in 1918 en is sedertdien onafgebroken in druk geweest. Deze uitgave is de 23-ste druk.
Sigmund Freud (1856-1939), de grondlegger van de psychoanalyse, werkte na zijn studie geneeskunde enige tijd in Parijs in de beroemde kliniek Salpétrière, waar hij zijn eerste ideeën ontwikkelde over de psychische oorzaken van hysterie en neurosen. Daarna werkte hij aan de ontwikkeling van de grondslagen van de psychoanalyse. Zijn revolutionaire ideeën vonden hun weerslag in klassiek geworden werken als 'Die Traumdeutung' (1900), 'Drei Abhandlungen zur Sexualtheorie' (1905) en dit boek, 'Vorlesungen über die Psychoanalyse' (1917), lezingen die hij tussen 1915 en1918 over deze ideeën hield voor artsen en geïnteresseerde leken. Toen Freud in de jaren dertig moest uitwijken voor de nazi's, verliet hij Wenen, waar hij bijna zijn hele leven had gewoond. Hij ging naar Londen, waar hij in 1939 overleed. Met zijn theorieën over de persoonlijkheidsleer, neurosen, perversies en tal van andere sociaal-psychologische verschijnselen heeft Freud een grote invloed uitgeoefend op de 20ste-eeuwse cultuur.