Woede-test: hoe ver zit jouw innerlijke vuur verstopt?
Woedekracht wordt eind mei verwacht en is nu al te reserveren in de Thema-webwinkel. Bestel het boek nu en ontvang ‘m als eerste op je deurmat!
Mag je boos zijn?
Natuurlijk zijn we allemaal weleens boos. Maar wanneer je niet weet hoe je met deze emotie moet omgaan, loop je het risico om je boosheid te onderdrukken – net zolang tot je bijna het contact ermee verliest – of om jezelf en anderen schade toe te brengen. En dat kan grote gevolgen hebben.
Als je zelf geen positieve ervaringen hebt met boosheid, is het logisch dat je woede misschien wel associeert met destructie. Terwijl er juist veel kracht in deze emotie schuilt. Boosheid is er eigenlijk om je te helpen: het maakt je duidelijk wat je voelt en wat je wel of niet wilt. De kunst is om dit met vertrouwen te communiceren, zonder je te hoeven schamen voor je vuur, te gaan schreeuwen of anderen pijn te doen. Je bewaakt zo je eigen grenzen, en ook die van de ander.
Helaas leert bijna niemand dit als kind. Dat gold ook voor Gitte Briffa, de auteur van Woedekracht. Zij was een levendig en aanwezig kind, maar in haar gezin werd ze regelmatig lampuki genoemd - Maltees voor viswijf. Dit zorgde ervoor dat ze zich ging schamen en haar vuur dimde.
Test je woede
En hoe zit dat bij jou? Test nu je woede met de viswijventest uit Woedekracht. Hiermee ontdek je hoe ver je innerlijke woede zit verstopt. Herken je jezelf in onderstaande uitspraken? Hoe meer herkenning, hoe meer ‘visjes’ je mag ontvangen. Geef jezelf 1, 2 of 3 visjes per stelling.
- Indien nodig kan ik heel hard schreeuwen
- Ik ghost niet; ik zeg meteen wat ik vind
- Ik weet heel duidelijk wat ik wil en verlies mijn eigen verlangens niet bij de ander
- Ik vraag om wat ik wil
- Ik kan ‘nee’ zeggen als iemand een beroep op mijn vrije tijd doet
- Ik kan goed onderhandelen
- Ik kan mijn emoties voelen
- Ik kan goed hulp, cadeautjes en aandacht ontvangen
- Ik kan mijn lichamelijke sensaties voelen
- Ik ga geregeld met mezelf op date
- Ik kan aanwezig zijn bij andermans vuur
- Ik vind dat woede een vitale emotie is
- Ik kan boos worden in aanwezigheid van degene op wie ik boos ben
- Ik mag onredelijk zijn
- Ik mag de draad kwijt zijn en het even niet meer weten
- Ik uit me wanneer ik schrik van iets wat iemand zegt of doet
- Ik durf mensen aan te spreken op gedrag dat mijn grens overschrijdt
- Ik kan mijn excuses aanbieden zonder mezelf te verantwoorden
- Ik spreek me uit en onderneem actie bij onrechtvaardige zaken in de wereld
- Ik kan zo trots als een pauw mijn veren laten zien
Lage score (0-30)
Oei, je hebt weinig visjes ontvangen omdat je niet luid of onredelijk durft te zijn. Het is belangrijk om in deze fase mild te zijn voor jezelf. Stap voor stap kun je je vuur weer laten oplaaien. Ben je er klaar voor om je unieke stem te vinden en van jezelf te laten horen?
Middelmatige score (30-50)
Je hebt toegang tot je innerlijke ‘viswijf’, maar durft je vurige kant niet altijd te laten zien. Jezelf aanpassen wint het vaak van je unieke zelf. Je uit je stem wanneer je je veilig voelt, maar ergens weet je dat er meer in zit. Ga aan de slag om de schaamte die je nog tegenhoudt van je af te werpen en om met trots je eigenheid te omarmen.
Hoge score (50-60)
Jij hebt je innerlijke ‘viswijf’ omarmd. Je mag onredelijk, vurig en uitgesproken zijn. Je weet wie je bent, wat je wilt, waar je voor staat en durft dit assertief te uiten. Stel jezelf wel de vraag: neem ik mijn hart ook mee in mijn assertiviteit? Of ben ik vooral hard en verlies ik daardoor de verbinding?
Leer boosheid op de juiste manier te uiten
Wil jij je innerlijke vuur leren omarmen zonder te exploderen? En wil je trots je ruimte innemen? Woedekracht leert je je boosheid te voelen en op de juiste manier te kanaliseren. Dit zorgt voor meer rust, helderheid en verbinding in je leven.
Lees meer
Lees meer
We kennen allemaal wel iemand waar we flink mee kunnen botsen. Bijna altijd gaat het hierbij om tegenpolen. Jij bent georganiseerd, de ander een chaoot. Jij bent relatiegericht, de ander egocentrisch. Jij houdt van plannen, de ander van improviseren. Hoe kan je het beste de dialoog aan gaan op momenten van wrijving? En op welke manier kan een constructief conflict uiteindelijk leiden tot een verbetering van de relatie? In dit Sterkmakers College deelt Martin Euwema, hoogleraar Organisatiepsychologie in Leuven, zijn kennis over conflictmanagement en reikt hij handvatten aan waarmee jij op een effectieve manier de confrontatie kan aangaan. Nieuwsgierig wat Martin je aanbeveelt op basis van wetenschappelijk onderzoek? Listen & learn in 10 minuten!
Wil jij in 10 minuten sterker worden in bijvoorbeeld timemanagement, artificial intelligence of leiderschap? Beluister dan de Sterkmakers Colleges met diverse experts. Iedere week een nieuwe expert, met een nieuw Sterkmakers College!
Lees meer
We willen er allemaal graag bij horen, niemand teleurstellen en confrontaties voorkomen, maar dat betekent niet dat we op alles ‘ja’ moeten zeggen. Vind jij het lastig om je grenzen aan te geven? En om op een vriendelijke manier duidelijk te maken dat je nu echt aan jezelf moet denken? Het begint allemaal bij “Verbindende Communicatie”, oftewel geweldloze communicatie. In deze aflevering vertelt Hester Macrander over hoe ons oerbrein geneigd is ‘ja’ te zeggen, de sleutelrol van Verbindende Communicatie en over hoe je grenzen kan aangeven zonder het woord ‘nee’ te gebruiken. Hester is internationaal gecertificeerd trainer, auteur van het boek “Verbindend Communiceren, hoe dan?” en conflictbemiddelaar. Dus wil jij leren hoe je duidelijk je grenzen kan aangeven zonder de ander teleur te stellen, af te wijzen of te kwetsen? Verdiep je in de wondere wereld van Verbindende Communicatie met deze aflevering van het Sterkmakers College.
Wil jij in 10 minuten sterker worden in bijvoorbeeld timemanagement, artificial intelligence of leiderschap? Beluister dan de Sterkmakers Colleges met diverse experts. Iedere week een nieuwe expert, met een nieuw Sterkmakers College!
Lees meer