Ontvang een GRATIS Vandaag nog relaxed: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Ontvang een GRATIS Vandaag nog relaxed: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Balans & Energie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Werken tips tegen stress op je werk ook thuis?

Als moeder moet ik vooral in de ochtenduren omgaan met stress. Dikke vette stress.  Mijn taak is om ervoor te zorgen dat iedereen op tijd de juiste plaats van bestemming bereikt. Hoogste tijd voor een lesje stressmanagement.
Werken tips tegen stress op je werk ook thuis?

Handige tips tegen stress
Annemiek Tigchelaar geeft in haar boek Grip op je stress pragmatische adviezen om zo efficiënt mogelijk te werken. Kern van die adviezen: zorg dat je niet onderbroken wordt. Dat kost tijd en energie. Zet je e-mailmelding uit. En stel je assertief op als een collega je onderbreekt. Haar tips werken supergoed. Bij volwassenen…


Moet ik dit nu doen?
Kleuters hebben aan de meeste adviezen geen boodschap. Blijkt... Annemiek vertelt ons dat het kan helpen om de vraag ‘Moet ik dit nu doen’ te stellen aan degene die je aandacht vraagt. Met de klemtoon telkens op een ander woord. Mijn antwoord op die vraag is volgens mijn 4-jarigen altijd ‘Ja’. ‘Mama, ik wil nog een boterham.’ Moet ik dit doen. ‘Ja!’. Moet ik dit nu doen? Kleuterdochter ‘Ja, én een vlecht maken. En warme, nee toch koude, nee toch warme melk maken. En je moet mee, want ik moet poepen.’


Heb je even?
Ook de oefening Heb je even? vond ik geinig om thuis te testen. Het idee is dat je drie stappen neemt als een collega je onderbreekt.

Stap 1 Pauzeer
Reageer niet direct, maar neem een momentje.
Ik ben bezig met het vullen van de rugzakken voor school. Kleuterzoon: ‘Mama, wil jij de stiften voor mij pakken?’ Pauze. Twee seconden later volgt totale verontwaardiging. Fysiek (mouwtrekkend) en verbaal (mahhhmaaaaaaa!) geuit.

Stap 2 Vraag door
‘Waarom heb je die nodig? We gaan zo naar school.’
Een goede reden blijft (uiteraard) uit. De verontwaardiging ontwikkelt zich tot een intenser niveau.

Stap 3 Beslis
Zeg of je dit wilt doen op een rustige manier. ‘Nee, schatje, maar vanavond mag je nog even kleuren.’ Hell breaks loose.

 

Dingen die wel werken
Annemiek ging natuurlijk uit van volwassenen. Redelijke mensen. Er zijn gelukkig andere tips die wel goed werken bij kinderen merk ik. Bijvoorbeeld het maken van een deurhanger. Mijn kleuters weten dat ik aan het werk ben als ik de gezellige deurhanger aan de klink heb gehangen. En ze houden zich (meestal) aan de afspraak om me niet te storen. Of er moet een noodgeval zijn. Een onthoofde pop. Ondraaglijke honger. Of een sterke behoefte aan een knuffel. En dat is natuurlijk een prima ontstressmomentje!


Lees meer in Grip op je stress!
 
Dit blog is geschreven door Janneke van der Loo, content marketeer.
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou:
Nog meer verdieping:
Mindful leven
Mindful leven
Misschien begint het wel met niet voortdurend te proberen om het beste uit jezelf te halen. Want alles uit je leven halen begint zo langzamerhand het nationale moeten te worden. Optimaal presteren, nieuwe uitdagingen zoeken, meer genieten, voortdurend gelukkig zijn. Heel vermoeiend allemaal. Laten we nu eens beginnen om niet meer, maar juist minder te doen. Maar wat je doet, in elk geval met volle aandacht te doen. Mindfulness kan daar wellicht bij helpen. Gijs Jansen, psycholoog en auteur, is specialist op het gebied van mindfulness. 
Lees meer