Ontvang een GRATIS Vandaag nog weten wat je wilt!: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Ontvang een GRATIS Vandaag nog weten wat je wilt!: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Teams & Samenwerken
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Wat is agile werken: 7 valkuilen en 7 tips

'Ik ben echt agile bezig’, zegt mijn zoon als hij de tafel afruimt. Onze borden en het bestek legt hij in de ovenschaal waarin aangekoekte restjes zuurkoolschotel in de hoekjes zijn achtergebleven. Zo brengt hij alles in een keer naar de keuken. ‘Dit is juist niet agile’, beweert zijn vader. Hij houdt zijn glas water vast, anders verdwijnt het ook al naar de keuken voor het leeg is. ‘Je moet eerst een bord meenemen, naar de keuken brengen en in de vaatwasser zetten. Het hele proces van een onderdeel afronden.’ Mijn zoon blijft erbij dat zijn strategie agile is. Wie heeft gelijk? Moeilijk te zeggen, want wat is agile eigenlijk?

Wat is agile werken: 7 valkuilen en 7 tips

Wat betekent agile?


De letterlijke betekenis van agile is behendigheid, lenigheid of wendbaarheid. Organisaties die agile werken, spelen in op veranderende omstandigheden en klanttevredenheid staat daarbij voorop. De term agile komt aanvankelijk uit de ICT. Ontwikkelaars leveren in een paar weken software op en met de feedback van klanten passen ze de software vervolgens aan. De principes van agile werken vind je in het ‘Manifesto for Agile Software Development’ dat in 2001 door een groep ontwikkelaars is opgesteld. Een handig handvat voor een mooie manier van werken.

 

Waarom werkt agile dan niet altijd? Dat heeft verschillende oorzaken, volgens Paul Takken, agile-specialist en auteur van Natuurlijk Agile. Hij beschrijft in zijn boek 7 valkuilen; we zetten ze voor je op een rij.

 

1. Agile werken om efficiency te verbeteren, dus met minder mensen meer produceren. Het effect is dat medewerkers agile ervaren als een manier om geld te besparen ten koste van waardering van het menselijk kapitaal. Ze raken gedemotiveerd en hun prestaties lopen terug. Zo verliezen organisaties het vermogen om duurzaam te innoveren en het leveren van echte waarde voor de klanten.

 

2. Agile werken is niet geworteld in je organisatie. Het kort-cyclische karakter van agile levert snel feedback op, bijvoorbeeld over de effectiviteit van een marketingcampagne. Agile wordt als een projectmethodiek ingezet, maar de diepere laag ontbreekt. Er is geen intrinsieke motivatie, geen agile-cultuur binnen de organisatie. Net zo makkelijk neemt een bedrijf weer afscheid van agile bij tegenslagen.

 

3. Hyperventilatie; teams krijgen onvoldoende ruimte om te leren en op te laden. Agile blijft steken bij de methode en dat verhoogt de prestatiedruk bij de teams die continue waarde moeten leveren. Een organisatie komt in een permanente staat van hyperventilatie als er geen substantieel deel van de tijd wordt besteed aan mentale en fysieke ontspanning, plezier en ontwikkeling.

 

4. Verkokering; iedereen lijkt een andere doelstelling te hebben. De tegenstellingen zijn het grootst tussen business en IT; de van dag-tot-dagcultuur tegenover de langetermijnvisie. Ook hun perceptie van agile verschilt. Voor IT staat het voor transformatie naar een digitale organisatie, de commerciële collega’s zijn vooral gericht op de wendbaarheid op de markt.

 

5. Geen tijd nemen om van bepaalde situaties te leren. Patronen uit het verleden komen telkens terug. Door van het ene in het andere project te rennen, vergeet je om goed te luisteren naar de wensen van de klant. Zo blijf je dezelfde problemen herhalen, omdat je niet kunt leren en groeien.

 

6. Echte verbinding ontbreekt. Er is versterkte aandacht voor de bedrijfscultuur en meetbaarheid van de samenleving. Processen en middelen krijgen de overhand ten nadele van de mensen en de interactie. Bedrijven raken gefocust op hun eigenheid en verdwijnen in een bubbel. Er is meer aandacht voor de verschillen dan voor de overeenkomsten.

 

7. Verkeerd besef van flow en waarde. Macht, winstbejag en expansiedrift zijn in veel bedrijven nog dominant. Allerlei ratio’s en KPI’s moeten controle geven over de waarde, maar het echte besef van waarde wordt niet beleefd door mensen. Flow is cruciaal voor een organisatie, het is de levensenergie die door een organisatie stroomt.

 

Wie agile alleen ziet als een methode trapt onherroepelijk in (een van) bovenstaande valkuilen.

 

Agile werken; hoe moet het dan wel

 

Wat is de kern van agile werken? Paul Takken is van mening dat achter agile een diepere, persoonlijke en culturele verandering ligt. Agile is meer dan een methode en meer dan een mindset. De kern van agile bestaat uit natuurwetten die gericht zijn op het creëren van harmonie en ritme. Paul Takken combineerde principes uit de natuur en de Japanse filosofie met zijn eigen ervaring als agile-specialist en kwam tot 7 aspecten waaraan agile werken moet voldoen.

 

  1. Laat eerst het hart kloppen
  2. Richt je op ademruimte en bewustzijn
  3. Schep en bewaak een veilige omgeving
  4. Werk steeds naar (en bewaak) de eenvoud van processen
  5. Geef aandacht aan ontspanning, humor en creativiteit
  6. Go with the flow van energie en waarde
  7. Houd het hoofd en hart in balans

 

Het resultaat is ‘Natuurlijk Agile’. Een boek met praktische voorbeelden en modellen om het fundament en de universele kracht van agile te vinden. Zo leer je agile op een weloverwogen en duurzame manier toe te passen in je eigen omgeving.

 

Wie had er bij mij thuis nou gelijk? Mijn zoon ging voor efficiëntie en dat lijkt me voor het afruimen van de tafel weloverwogen en duurzaam. Ik heb zijn vader namelijk nog nooit de borden een voor een naar de keuken zien brengen.

 

Deze blog is geschreven door: Lidian Klabbers 

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: