Ontvang een GRATIS Vandaag nog relaxed: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Ontvang een GRATIS Vandaag nog relaxed: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Motivatie & Inspiratie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Milieuvriendelijk lezen en duurzame boeken

Boeken over persoonlijke ontwikkeling, romans, kookboeken, kinderboeken … staat jouw huis ook tjokvol met boeken? We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat boeken niet goed zijn voor het milieu. Uiteraard zal jouw winkelgedrag impact hebben op de natuur, maar we willen niet dat dat jou tegenhoudt om te lezen. 

 

Milieuvriendelijk lezen en duurzame boeken

5 duurzame tips en alternatieven voor boekenverslinders

 

Het is een typisch euvel van de eeuw. Wij zijn een generatie van shopaholics die permanent gebombardeerd wordt met reclame die ons aanpraat: hoe meer je koopt, hoe gelukkiger je wordt. We winkelen voor ons plezier, onze status en onze eigenwaarde. Noem het de tredmolen van de bevrediging: hoe meer opties we tot onze beschikking hebben, hoe meer we het idee krijgen dat maar één van die keuzes de ideale is. We streven naar perfectie, maar weten niet hoe en zo zijn we weer terug bij af. Heel frustrerend. Bovendien zet dat dwangmatige consumeren onze planeet onder zware druk want al die producten verbruiken waardevolle grondstoffen en veel energie.

 

Denk je nou: 'Ik ben een echte boekenwurm, maar ik wil wel milieuvriendelijker gaan lezen.' Dan geven we je graag 5 duurzame tips en alternatieven: 

 

1. Plan een uitje naar de kringloop

Ga je schat zoeken bij de kringloop, dan kom je vaak de mooiste boeken tegen. Soms met leuke aantekeningen of ezelsoren. En de geur van oude boeken? Wij houden ervan! En neem dan meteen jouw boeken mee die je uit hebt, zo heeft een ander er nog plezier van. 

 

2. Bouw een minibieb

Bouw een eigen bibliotheek in jouw straat of hofje. Wissel zo nu en dan de boeken om en laat je buren weten dat ze gratis boeken mogen lezen. Bekijk hier een handige bouwtekening om een minibieb te bouwen.

 

3. Wat is beter? Een fysiek boek of een e-reader? 

Je kan gelukkig ook nog kiezen voor een luisterboek of e-book. Dat hangt ervan af hoe en wat je graag leest. Met een digitaal alternatief voor een boek verbruik je geen papier of inkt en geen energie voor transport. Een e-reader of telefoon is echter ook vervuilend voor het milieu. 

 

Maar wat is dan beter? Het hangt er helemaal van af hoeveel boeken je leest. Uit een onderzoek van Milieu Centraal is gebleken dat wanneer je meer dan 25 boeken per jaar leest, je duurzamer leest met een e-reader.

 

4. Recycle je boek!

Wil niemand je boek meer hebben, of is het echt stukgelezen, dan kun je het wegdoen. Het papier van boeken is bijna altijd goed te recyclen. De covers van een boek zijn wat lastiger, je kan ze dus het best van elkaar scheiden wanneer je ze weggooit. Het binnenwerk in de oud-papierbak, de omslag bij het restafval. Wanneer je een boek koopt, kan je erop letten dat een boek gedrukt is met ecologische inkt. 

 

5. Bewustwording; minder is meer

Het stoppen met kopen van overbodige boeken staat je geluk dus niet in de weg. Integendeel zelfs. Duurzamer leven betekent wel dat je hier en daar wat comfort moet opgeven. Maar dat wil echt niet zeggen dat je er een Spartaanse levenswijze op na moet gaan houden. Het gaat gewoon om meer bewustwording en het besef dat je niet altijd alles kunt krijgen wat wilt, laat staan dat je dat ook allemaal nodig hebt. Koop niet overbodig, maar als je dan toch een boek koopt let er dan op of het boek gedrukt is met ecologische inkt. Heb je een boek met een soft cover? Dan is dan minder intensief om te transporteren dan soft covers. Hardcovers gaan daarentegen langer mee. 

 

Ben jij opzoek naar een e-book als alternatief voor een boek? Bekijk dan snel ons ruime aanbod