Ontvang een GRATIS Vandaag nog weten wat je wilt!: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Ontvang een GRATIS Vandaag nog weten wat je wilt!: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Communicatie & Presentatie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Smalltalk: weg met de ongemakkelijkheid en laat de plant met rust!

Toen ik als gastvrouw werkte, werden er in het zalencentrum regelmatig trainingen ‘smalltalk’ gehouden. Dat vond ik interessant, want als notoire kletsmajoor kon ik me niet voorstellen dat er ook mensen zijn die daar een training voor zouden moeten volgen. In de pauze werd me al vrij snel duidelijk dat het geen overbodige luxe was voor de deelnemers. In doodse stilte stonden ze bij de koffieautomaat, op een veilige afstand van elkaar. Ze keken angstvallig niet naar elkaar en één deelnemer stond nog net niet achter de plant. Ongemakkelijk dus.

Smalltalk: weg met de ongemakkelijkheid en laat de plant met rust!

Aan het einde van de dag vroeg ik aan de trainster wat ze daar nu van vond, dat de deelnemers de net opgedane kennis niet direct toepasten in de pauze. Ze vertelde dat de betrokkenen in de training al zo uit hun comfortzone moesten komen, dat ze zich wel voor kon stellen dat ze in de pauze echt even hun rustmomentje nodig hadden. Ze was al lang blij dat ze tenminste wel bij elkaar in de buurt bleven staan.

 

Als je op smalltalk googelt komt er een hoop negativiteit op je af. Zoals ‘I enjoy conversation. I wasn’t built for small talk’. Mensen lijken neer te kijken op smalltalk, ze vinden het nutteloos en inhoudsloos. Maar heel eerlijk: zonder smalltalk kan je nooit naar een gesprek toewerken met meer betekenis. Je hebt de ‘chit chat’ nodig om af te tasten hoe iemand in elkaar zit. En direct hele persoonlijke vragen stellen voor meer diepgang, (‘Denk jij ook wel eens dat je liever dood zou zijn als het zo regent?’) daar zit niemand op te wachten, dat is een beetje eng.

 

Smalltalk kan je leren

 

Zonder mijn talent om makkelijk over koetjes en kalfjes te kunnen praten met bezoekers van het zalencentrum, had ik mijn werk lang niet met zoveel plezier kunnen doen. De professionele praatjes waren voor mij een leuke uitdaging. Als je ergens nieuw binnenstapt, als sollicitant bijvoorbeeld, voel je je vaak al een beetje onwennig. Soepele smalltalk haalt dan de spanning uit de lucht. Het zorgt ervoor dat mensen zich niet achter de ficus willen verstoppen, maar zich juist op hun gemak voelen. En ongemerkt kun je soms toch in een interessant gesprek verzeild raken, waar je allebei blijer van wordt.

 

Ongemakkelijke smalltalk op het werk

 

Dus weg met de ongemakkelijkheid en master je smalltalk, want smalltalk kan je leren. Fijn voor jezelf, want een goed gelukt praatje geeft energie, en fijn voor de ander, want die voelt zich comfortabeler. En fijn voor de plant, want die heeft niet gevraagd om een functie als verstopplek. Gebruik die plant liever als neutraal onderwerpje: ‘Ik heb geen groene vingers, jij?’ Zo zou je al kunnen starten met een klein prettig gesprek…

 

Smalltalk boek

 

Als je meer wilt weten over hoe je die kleine praatjes kunt omtoveren tot waardevolle connecties, dan is het boek "Smalltalk, (on)gemakkelijk?" van Axelle de Roy en Kwint Stukker absoluut een aanrader! Het biedt handige tips en inzichten van verschillende types die moeite hebben met het maken van een praatje. Misschien herken jij jezelf wel in een van deze fictieve personages? 

 

-Deze blog is geschreven door Erika Flach onze allerliefste klantenservicemedewerker en kletskous 101.

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: