Overtuigingskracht verbeteren
Verbeter je overtuigingskracht door sprekend jezelf te zijn
In deze blog geen trucjes om overtuigender over te komen of jezelf beter te presenteren. Die zorgen namelijk niet voor meer geloofwaardigheid, vertrouwen en autoriteit zolang het trucjes blijven en ze je niet eigen zijn. We adviseren je ook niet om lekker jezelf te blijven en stuntelen, kwetsbaarheid en ongemak voor lief te nemen als je voor publiek moet spreken. Je moet je namelijk wel staande kunnen houden in je rol. Wat kun je wél doen om authentiek te presenteren zonder trucjes of te veel kwetsbaarheid?

Boek over overtuigingskracht
Om verbinding en contact te maken met je publiek is het belangrijk dat je ontspannen bent. Ontspanning geeft namelijk ruimte in je hoofd voor verbinding en voor de inhoud van je boodschap. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar je kunt het trainen. Josanne Toussaint - expert op het gebied van stem, spraak, presentatie en communicatie - vertaalde hiervoor in haar boek Sprekend jezelf zijn the Circles of energy van Patsy Rodenburg en maakte hiervan een eigen doorontwikkeling.
Er zijn 3 cirkels van contact en verbinding
Cirkel 1: Je zou het liefst door een luikje in de grond zakken. Je maakt jezelf kleiner, neemt minder ruimte in en bereikt je publiek niet. Je gaat mompelen, praten met een hogere stem en vluchtige bewegingen maken. Je beweegt eerder naar achteren dan naar voren en je gezicht verstrakt.
Cirkel 2: Je bent sprekend jezelf en dat ziet er dus bij iedereen anders uit. Je bent in contact met jezelf en het publiek. Je ademt rustig, bent geaard, ontspannen en actief. Je kunt makkelijk variëren in tempo, ritme en positie.
Cirkel 3: Je blaast jezelf op en werkt hard om gezien en gehoord te worden. Je gaat harder praten en neemt meer ruimte in, je beweegt eerder naar voren dan naar achteren. Je bewegingen, intonatie en ritme zijn kort, stotend en met veel nadruk.
Het is geen verrassing dat je het beste zo veel mogelijk in cirkel 2 kunt blijven als je overtuigend wilt presenteren. Je verbindt je dan makkelijker met je toehoorders, de focus blijft op je boodschap en het kost je de minste energie. Waarom schieten we onder druk dan toch uit cirkel 2 naar cirkel 1 of 3?
Dat heeft 3 oorzaken:
1. Je eigen aannames en gedachten. Bijvoorbeeld de gedachte ‘straks val ik door de mand’, ofwel het impostor syndroom of vanwege perfectionisme; ‘het kan zoveel beter’.
2. De reactie van de ander. Iemand trekt zijn wenkbrauw op en jij denkt hij vindt het vast niks, of een ander zit op haar telefoon te kijken. Dit duurt te lang, denk je dan.
3. Haast en tijdsdruk. Ik moet sneller praten, want over 5 minuten is de pauze. Of de vergadering is bijna afgelopen en ik moet mijn punt nog maken.
Je krijgt hierdoor meer spanning in je lijf en dat zorgt – logisch - voor minder ontspanning. Je stapt uit cirkel 2. Naar welke cirkel je dan gaat is afhankelijk van de situatie en je persoonlijke voorkeur. Je kunt dit voorkomen als je je bewust bent van wat er gebeurt.
Overtuigingskracht ontwikkelen - hoe blijf je in cirkel 2?
Roep jezelf tot de orde: krijg grip op je adem, je houding en je stem. Adem langer uit dan in, neem pauzes en las stiltes in. Adem voor je gaat spreken lang uit. Voel wanneer je tijdens het spreken naar adem hapt en probeer rustig te ademen tijdens je stiltes. Ga rechtop en ontspannen staan, voel je tenen in je schoenen. Train het lagere bereik van je stem en leer resoneren. Bekijk hiervoor de video Een stem vol autoriteit en geloofwaardigheid van Josanne Touissant. Kies daarnaast je kleding zorgvuldig uit.
Door deze fysieke aanpassingen lukt het je in cirkel 2 te blijven of er weer in te stappen. Sprekend jezelf zijn gaat uitgebreid op elk onderdeel in, zodat je ermee kunt oefenen.
Oefening met de 3 cirkels van contact en verbinding
Oefen de komende tijd met wat er gebeurt als jij onder druk komt te staan. Schiet je naar cirkel 1 of 3? Of is dat niet altijd hetzelfde?
- Beschrijf de situatie: …
- In welke cirkel stond je? 1 / 2/ 3

Lees meer

Als je mensen vraagt welke gesprekken ze lastig vinden om te beginnen, dan hoor je van 90%: een gezellig praatje met een onbekende. De angst om afgewezen te worden en niet interessant genoeg te zijn, weerhoudt velen ervan om spontaan op iemand af te stappen. Maar met wat aanmoediging en eventueel wat vooraf ingestudeerde beginzinnen (‘Wat is het hier warm/koud/gezellig/vol/druk/mooi/verzorgd, hè?’) kunnen de meesten zich wel over deze drempel heen zetten.
Eigenlijk een veel groter, maar minder gevoeld probleem in het beginnen van gesprekken zien we op het werk. Gewoon aan het begin van een zakelijk gesprek over een idee, of een plan, of een probleem. Is bij het praatje je doel om gezellig contact te maken, bij het werkgesprek heb je waarschijnlijk een bepaald zakelijk doel voor ogen. Maar daar gaat het vaak mis. Kijk maar eens naar deze casus:
Lees meer

Lees meer

Waar voel jij het, als iemand je vertelt over iets dat heel erg pijn heeft gedaan? Laatst vertelde mijn schoonzus me over hoe ze (ja, stóm!) een staafmixer aflikte tijdens het koken en haar keuken er daarna uitzag als een slachthuis. Ikzelf krijg bij zo’n verhaal altijd een gekke rilling in mijn dijen, maar ik hoor ook wel dat mensen dat in hun buik of rug voelen. Hoe dan ook: een eng of pijnlijk verhaal laat maar weinig mensen onberoerd. En dat is eigenlijk precies de kracht van een goed verhaal.
Lees meer