Ontvang een GRATIS Vandaag nog weten wat je wilt!: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Ontvang een GRATIS Vandaag nog weten wat je wilt!: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Persoonlijke ontwikkeling
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Het impostor syndrome - Ben ik een bedrieger?

‘Oh dat stelde niet veel voor. Ik had gewoon geluk dat het goed uitpakte.’ Is dit jouw standaard antwoord wanneer iemand je een compliment geeft over je werk? Ben je bang voor dat moment waarop iedereen ontdekt dat je helemaal niet geschikt bent voor een taak of functie? En stel je jezelf weleens de vraag: ben ik een bedrieger? Dan herken je je vast in het impostor syndrome. 

Het impostor syndrome - Ben ik een bedrieger?

Of zoals we in het Nederlands zeggen impostorsyndroom of bedriegerssyndroom. Mensen die hier last van hebben zijn ervan overtuigd een bedrieger te zijn en vroeg of laat door de mand te vallen. Ze zijn bang dat anderen erachter zullen komen dat ze eigenlijk niets kunnen. En twijfelen dan ook aan hun eigen kwaliteiten. Successen worden toegeschreven aan omstandigheden en geluk. Want het kan nooit zo zijn dat zij het aan zichzelf te danken hebben dat ze zover zijn gekomen.

 

Hoeveel imposters zijn er?

Zowel mannen als vrouwen hebben last van het impostorsyndroom. Uit onderzoek van Psychologie Magazine onder 1.500 lezers blijkt dat 24% vaak last heeft van het gevoel de boel te bedriegen. Toch houden we het liever voor ons als we ons onzeker of dom voelen. Het is eenvoudiger om in de comfortzone te blijven en te doen wat je altijd deed, toch? Maar is het wel verstandig om altijd voor de veilige weg te kiezen? Levert het niet meer op wanneer je over dit vervelende gevoel heen stapt?

Esmée van der Hagen besloot dat het tijd werd om het taboe op kwetsbaarheid en minderwaardigheidsgevoel te doorbreken. Ze veranderde haar eigen frustratie in fascinatie en ging op onderzoek uit. Hoe kon ze haar onzekerheid voor zich laten werken? De waardevolste inzichten bundelde ze in haar boek Goed genoeg, weg met onzekerheid. Een boek met laagdrempelige en eenvoudige opdrachten, zodat je constructief met je onzekerheid kunt omgaan.

 

Meer zelfvertrouwen door Goed Genoeg?

Wanneer je jezelf herkent in gevoelens van onzekerheid vraag je je misschien af of je na het lezen van een boek meer zelfvertrouwen zult krijgen. Wees gerust. Wanneer je deze gevoelens ervaart, is dit een voordeel. Mensen die zich geregeld afvragen of ze niet ‘dom’ zijn geweest, zijn namelijk beter in staat zichzelf te ontwikkelen. Als je niet aan jezelf twijfelt, zul je ook niet snel iets veranderen. De eerste stap heeft dus alles te maken met motivatie.

Ben je benieuwd naar het boek? Bekijk of bestel Goed genoeg, weg met onzekerheid

 

 

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou:
Nog meer verdieping:
Waarom je in gesprek moet gaan met je ikken
Waarom je in gesprek moet gaan met je ikken

Een stukje schrijven over de subpersonen die je in je hebt? Daar zijn toch al zo veel artikelen over verschenen? Je moet wel met iets nieuws komen als iemand het wil lezen; origineel, grappig én informatief.’ Mijn Perfectionist slaat een dwingende toon aan. ‘Denk er nog maar eens goed over na voor je begint.’ De Uitsteller en de Criticus in mij slaan elkaar lachend op de schouder, ‘dit gaat de goede kant op’ gieren ze. Mijn Creatieve Ik zit ondertussen op haar stoel te draaien, haar handen jeuken en haar hoofd slaat op hol met woorden en zinnen die ze wil gebruiken. Maar ze durft het toetsenbord niet aan te raken. Mijn Grapjas doorzoekt ondertussen haar diepe zakken om te ontdekken dat daar niks leuks uit tevoorschijn komt. ‘Begin nou gewoon’, fluistert mijn Rationele Denker, zo zacht dat niemand het hoort.


Lees meer
Smalltalk: weg met de ongemakkelijkheid en laat de plant met rust!
Smalltalk: weg met de ongemakkelijkheid en laat de plant met rust!

Toen ik als gastvrouw werkte, werden er in het zalencentrum regelmatig trainingen ‘smalltalk’ gehouden. Dat vond ik interessant, want als notoire kletsmajoor kon ik me niet voorstellen dat er ook mensen zijn die daar een training voor zouden moeten volgen. In de pauze werd me al vrij snel duidelijk dat het geen overbodige luxe was voor de deelnemers. In doodse stilte stonden ze bij de koffieautomaat, op een veilige afstand van elkaar. Ze keken angstvallig niet naar elkaar en één deelnemer stond nog net niet achter de plant. Ongemakkelijk dus.


Lees meer
Hoe jij de held wordt in je eigen leven
Hoe jij de held wordt in je eigen leven

Valt het jou ook op? De nieuwsberichten op mijn telefoon en het journaal zijn veelal negatieve gebeurtenissen. Soms lijkt het alsof alleen de duistere kant van de mensheid wordt belicht. Terwijl het ook belangrijk is om positieve verhalen te horen en te lezen. De verhalen van schitterende prestaties, moed en doorzettingsvermogen. De lichtpuntjes die ons eraan herinneringen hoe wij als mensen zelf onze wereld beter kunnen maken.


Lees meer
Narcisme versus zelfliefde
Narcisme versus zelfliefde

Blij zijn met jezelf: prima natuurlijk. Maar eigenliefde kan ook doorslaan in narcisme. Of heeft de egotripper eigenlijk helemaal niet zo’n fantastisch zelfbeeld? En heb je een bepaalde dosis narcisme nodig om iets te bereiken in dit leven? 


Lees meer