Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Balans & Energie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Geen zin

Tegenzin is heel menselijk, maar ook onhandig. Want door te klagen, onszelf zielig te vinden of smoezen te bedenken, verspillen we flink wat energie. Gelukkig valt daar iets aan te doen.

Geen zin

We hebben allemaal weleens ergens geen zin in. Geen zin om op te staan. Geen zin om een presentatie voor te bereiden. Geen zin om te koken. Geen zin in bezoek. Geen zin om een spelletje te doen met je kind. Vaak gaat het om dingen die ‘nu eenmaal moeten’, van onszelf of van anderen. Omdat we iets afgesproken hebben, omdat het ‘hoort’, omdat het beter is, veiliger, slimmer of aardiger. Elke dag zijn er momenten waarop er sprake is van conflicterende belangen die tegenzin veroorzaken. Het kunnen grote of kleine dingen zijn waar we tegenop zien, maar de uitkomst is altijd hetzelfde: tegenzin kost tijd en energie die je beter zou kunnen besteden.

 

'Tegenzin kost tijd en energie die je beter zou kunnen besteden. '

 

MAAK HET NIET ZO MOEILIJK

Een groot deel van onze tegenzin wordt veroorzaakt door onszelf. We maken het onszelf bijvoorbeeld moeilijk door iemand te willen worden die we helemaal niet zijn. De to-do-lijst die daaruit voortvloeit, vraagt veel energie: drie keer per week mediteren, een betere partner zijn, meer lezen, vaker sporten. De kans is groot dat je na een tijdje dat ene keukenkastje niet eens meer wil opendoen, omdat daar die potjes superfood staan die je dagelijks zou gaan eten. Maar ook dingen die wél noodzakelijk of logisch zijn, zoals je rijbewijs halen, je huis verbouwen of een beleidsvisie schrijven, kunnen tegenzin oproepen. Omdat je het te goed wilt doen en niet weet waar je moet beginnen, bijvoorbeeld. Omdat je bang bent dat je niet tegen de taak bent opgewassen, of omdat je wel wilt, maar niet goed durft.

 

Een andere oorzaak van tegenzin kan zijn dat het tegenvalt: in je hoofd had je het prachtige plan om elke dag een halfuur eerder op te staan om je te bekwamen in bijzondere yogaposes, maar in de praktijk blijkt het een stuk minder leuk. Wat ook kan, is dat er gewoon te veel op je bordje ligt, maar dat je niet het type bent dat makkelijk om hulp vraagt. Je gaat ervan uit het zelf beter en sneller te kunnen, of denkt dat het meer tijd kost om iemand ‘helemaal’ in te werken dan de klus zelf te doen. Aan tegenzin die ontstaat omdat je het jezelf moeilijk maakt, is gelukkig wel iets te doen. Door de lat terug te leggen op zijn plek, in kleinere stappen te denken en wat meer aandacht te besteden aan jezelf. Deze tips kunnen je daarbij helpen.

 

6 X EERSTE HULP BIJ TEGENZIN

1. SPLITS HET WERK OP

Zie je huizenhoog op tegen iets waaraan je moet beginnen? Stel tussendoelen die makkelijk haalbaar zijn of deel je tijd op in stukjes. Eerst een uurtje werken om een start te maken, alle rekeningen sorteren, maar de rest van de post nog even laten liggen. Als je ziet dat je op weg bent, krijg je vanzelf meer zin.

 

2. PEP JEZELF OP

Kijk eens terug en realiseer je dat er al eerder grote klussen waren die je tot een goed einde hebt gebracht. Zoals die verre vakantie die je georganiseerd hebt en de invoering van dat nieuwe systeem op je werk. Waarom zou het je deze keer niet lukken?

 

3. WEET WAT JE KAN

Bang dat je niet in huis hebt wat nodig is voor de klus? Maak een lange lijst van alles wat je zoal in je mars hebt. Schrijf op wat jou bijzonder maakt en waar je goed in bent. Wat kun jij als geen ander, waar krijg je complimenten voor, waar wil jij altijd bij helpen, waar weet je veel van, bij welke activiteiten vergeet je de tijd?

 

4. WAT ZOU JE IDOOL DOEN?

Geen zin om te solliciteren of te verhuizen uit angst voor het onbekende? Haal je minstens twee personages voor de geest die jij hoog in het vaandel hebt staan, of het nu Beyoncé, Gandhi of Donald Duck is. Wat zouden zij doen in jouw situatie? Schrijf dat op, vergelijk hen en besluit wie je gaat volgen.

 

5. WEES REALISTISCH

Als je op het punt staat wéér een sportabonnement te nemen, een streng dieet te beginnen, die stapel wereldklassiekers te lezen of anderszins een ‘nieuwe jij’ te creëren, wees dan realistisch. Hoe groot is de kans dat je dit gaat volhouden zonder aan tegenzin ten onder te gaan? Denk aan alle energie en teleurstellingen die je jezelf gaat besparen door er gewoon niet aan te beginnen.

 

6. VRAAG HULP

Bedenk welke talenten er om je heen rondlopen en wat er zou gebeuren als je die allemaal aan jouw talenten zou toevoegen. Neem de gok: kies een taak en kies een collega of vriend, vertel wat er moet gebeuren, check nog even of hij er zin in heeft en of hij denkt dat het zal lukken. Dan vertrouw je erop en stel je je nieuwsgierig op. Laat je verrassen. Het wordt anders dan wanneer je het zelf gedaan had. Misschien zelfs wel beter.

 

- Dit is een artikel uit de luxueuze bookazineserie: Vandaag nog... en anders morgen!

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: