Balans & Energie
Terug naar het overzicht
Blogs, interviews en meer
De 6 ingrediënten voor een hoger energieniveau
Hoe zit het met jouw energieniveau? Sta je vrolijk en uitgerust op? En houd je ‘s avonds nog energie over om leuke dingen te doen? Dan heb je waarschijnlijk weinig last van stress. Veel mensen gaan helaas minder energiek door het leven. Met deze 6 'ingrediënten' lukt het om je energieniveau te verhogen.
Moeite hebben om uit bed te komen, je door de dag heen moeten slepen en moeten voldoen aan allerlei verplichtingen om ‘s avonds moe en uitgeblust op de bank te storten. Je hebt nergens meer zin in: niet om te koken, te sporten, te socializen of leuke dingen voor jezelf te doen. Herkenbaar? Dan ben je in een vicieuze cirkel beland. Want dat zijn nu juist dingen waar je energie van krijgt.
Hard werken is de oorzaak niet. Dan zouden die energiekelingen niet zoveel gedaan krijgen op een dag. Wel spelen er allerlei mentale, fysieke en emotionele factoren een rol. Belangrijke stressoren zijn bijvoorbeeld: grote veranderingen, conflicten, hoge werkdruk, onduidelijke taken, informatie-overload, onderbrekingen, weinig regelruimte, en een slechte werk/thuis-balans.
Zelf voeren we de druk nog eens extra op met ondermijnende gedachten als: ‘het moet perfect’, ‘als ik nee zeg, vinden ze me niet meer aardig’, ‘het gaat ook nooit in één keer goed’, ‘dit is verschrikkelijk’ of ‘dat hoort niet’. Als je je aandacht richt op negatieve dingen, lekt daar je energie naartoe weg. Gebrek aan ontspanning, geen of weinig beweging en ongezonde voeding zorgen ook voor energieverlies.
Tegelijkertijd maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. De werking is vergelijkbaar, maar milder. Je lichaam kan dit veel langer volhouden. En dáár zit het probleem. Als jij langdurig mentaal, fysiek of emotioneel onder stress staat, maak je constant cortisol aan. En dat kost energie. Geen wonder dat je moe bent en nergens meer zin in hebt.
Wijs je leidinggevende ook eens op de mogelijkheid om met het WEB-model de werkstressoren en energiebronnen, die in elke organisatie aanwezig zijn, in kaart te brengen. Gebleken is namelijk dat de negatieve effecten van stress verminderen als de aanwezige energiebronnen worden aangeboord. Dat vergroot de motivatie, bevlogenheid en productiviteit.
Neem je eigen gedachten daarom kritisch onder de loep en verdiep je eens in de RET of ACT. Of roep de hulp in van een coach om stressverhogende gedachten een halt toe te roepen.
Doe bijvoorbeeld een korte aandachtsoefening, maak een praatje of loop een rondje. Je zult merken dat je door dit ‘ontstressen’ productiever wordt en veel meer energie krijgt en overhoudt aan het eind van de dag.
Stress, de grote energievreter
Hoe komt het dat sommige mensen de hele dag door energie voor tien hebben en andere zich moe en uitgeput voelen, nergens meer zin in hebben en ook nog eens last krijgen van allerlei vage lichamelijke klachten. Het zijn allemaal signalen van stress. En stress kost bergen energie. Zoveel dat je geen energie meer overhoudt voor leuke dingen.Hard werken is de oorzaak niet. Dan zouden die energiekelingen niet zoveel gedaan krijgen op een dag. Wel spelen er allerlei mentale, fysieke en emotionele factoren een rol. Belangrijke stressoren zijn bijvoorbeeld: grote veranderingen, conflicten, hoge werkdruk, onduidelijke taken, informatie-overload, onderbrekingen, weinig regelruimte, en een slechte werk/thuis-balans.
Zelf voeren we de druk nog eens extra op met ondermijnende gedachten als: ‘het moet perfect’, ‘als ik nee zeg, vinden ze me niet meer aardig’, ‘het gaat ook nooit in één keer goed’, ‘dit is verschrikkelijk’ of ‘dat hoort niet’. Als je je aandacht richt op negatieve dingen, lekt daar je energie naartoe weg. Gebrek aan ontspanning, geen of weinig beweging en ongezonde voeding zorgen ook voor energieverlies.
Cortisol, het stresshormoon
In een noodsituatie maakt je lichaam direct adrenaline aan, zodat je superalert bent en in staat om te vechten of vluchten. Die adrenaline zorgt voor een heftige, maar korte energieboost. Het zou je lijf slopen als dat niet zo was. Daarna ben je bekaf. Als je ooit een (bijna-)ramp hebt meegemaakt, herken je dit vast.Tegelijkertijd maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. De werking is vergelijkbaar, maar milder. Je lichaam kan dit veel langer volhouden. En dáár zit het probleem. Als jij langdurig mentaal, fysiek of emotioneel onder stress staat, maak je constant cortisol aan. En dat kost energie. Geen wonder dat je moe bent en nergens meer zin in hebt.
Energieboosters
Gelukkig zijn er allerlei manieren om stress aan te pakken en je energieniveau te boosten.#1 Zingeving
Niets geeft zoveel energie en bevlogenheid als bezig zijn met zaken die jij belangrijk vindt. Waar ligt jouw passie en ambitie? Wat zijn jouw waarden en talenten? Als je dat weet, kun je gaan ‘job-craften’: proactief je baan meer passend te maken. In kleine stapjes. Wat kun jij nu al veranderen om de inhoud van je baan weer leuk en boeiend te maken? En om jezelf te ontplooien? Kaart het aan bij je leidinggevende.Wijs je leidinggevende ook eens op de mogelijkheid om met het WEB-model de werkstressoren en energiebronnen, die in elke organisatie aanwezig zijn, in kaart te brengen. Gebleken is namelijk dat de negatieve effecten van stress verminderen als de aanwezige energiebronnen worden aangeboord. Dat vergroot de motivatie, bevlogenheid en productiviteit.
#2 Sociale contacten
Laat moeheid je niet in een isolement duwen. Regel je ‘sociale energie’. Contact en verbinding met anderen, op het werk en privé, zijn echt energieboosters. Weersta de neiging om je terug te trekken en stap juist op mensen af. Ook op je leidinggevende als je behoefte hebt aan feedback. Wat gaat goed? Waar kun je nog in groeien? Een coachende leidinggevende is een geweldige energiebron.#3 Positief denken/optimisme
Stop met negatieve vragen aan jezelf als ‘Waarom ik, waarom nu?’ Je hersens reageren daarop met negatieve antwoorden die weer leiden tot energieslurpende negatieve emoties. Positieve emoties zoals trots, plezier en hoop helpen je beter om te gaan met stress. Je kunt beter relativeren, wordt creatiever, effectiever en bereikt meer.Neem je eigen gedachten daarom kritisch onder de loep en verdiep je eens in de RET of ACT. Of roep de hulp in van een coach om stressverhogende gedachten een halt toe te roepen.
#4 Regelmatige ontspanning
Rust en even tijd voor jezelf is pure noodzaak voor lichaam en geest. Je kunt niet de hele dag onafgebroken doorwerken. Juist de afwisseling tussen in- en ontspanning houdt je alert en fit. Creëer een vast ritme voor jezelf. Werk een half uurtje en neem dan vijf minuten pauze om je hersens rust en ruimte te gunnen, zodat je weer fris en opgeladen verder kunt.Doe bijvoorbeeld een korte aandachtsoefening, maak een praatje of loop een rondje. Je zult merken dat je door dit ‘ontstressen’ productiever wordt en veel meer energie krijgt en overhoudt aan het eind van de dag.
#5 Beweging
Lichaamsbeweging vermindert stress en stimuleert je motivatie en concentratievermogen. Je voelt je gewoon beter en energieker. Dus ga staan als je belt, loop naar je collega in plaats van hem te mailen, gebruik de trap, ga wandelen, sporten. Beweeg!#6 Gezonde voeding
Suiker, snelle koolhydraten, kunstmatige toevoegingen, koffie, alcohol, ze geven allemaal stress. Je lichaam moet er constant de strijd mee aangaan om te voorkomen dat er schade ontstaat aan je organen. Het maakt je loom en put je uit. Kort en krachtig gezegd: stop ermee.Verminder stress, verhoog je energieniveau
Wil jij grip krijgen op je stressfactoren zodat je je energieniveau kunt boosten? De volgende boeken helpen je met smakelijk recepten, praktische informatie, een positieve mindset, tips en oefeningen: Happy recipe, Vandaag nog vol energie, Vandaag nog relaxed, Grip op je stress, Daily Focusplanner, of Positieve intelligentie.
Nog meer verdieping:
Energiebalans: jouw energie op de weegschaal
Je hebt een drukke baan en ook privé ben je behoorlijk actief. Dat vreet natuurlijk energie. Deze energie moet je aanvullen door voldoende te rusten, maar ook door dingen te doen die je energie géven. Als je jouw energie op een weegschaal zou leggen, waar slaat de balans dan naar uit? Lees het blogartikel en check jouw energiebalans.
Lees meer
Lees meer
Voor een goeie dosis energie