Ontvang een GRATIS Vandaag nog relaxed: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Ontvang een GRATIS Vandaag nog relaxed: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Persoonlijke ontwikkeling
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Beïnvloed je basisgeluksgevoel

Belangrijk bericht voor alle piekeraars, bangerds en negatievelingen: na iedere dip in je leven zul je helemaal vanzelf terugkomen op jouw persoonlijke basisgeluksgevoel.

Beïnvloed je basisgeluksgevoel

Hoe gelukkig jij bent op je basislijn, dát heb je deels zelf in de hand. 'We are as happy as we make our minds up to be', zei Abraham Lincoln al.
We zien geluk vaak als een optelsom van mooie dingen: gezondheid, een fijne partner, lieve kinderen, (ruim) voldoende geld, een succesvolle loopbaan en liefst een droomhuis. Maar wist je dat aanleg voor het kunnen ervaren van geluk voor 50% erfelijk bepaald is? Gewoon een kwestie van pech of geluk dus. 😊

 

Die optelsom die we als zogenaamde graadmeter voor geluk hanteren blijkt helemaal niet zo bepalend voor het ervaren van geluk. Het bepaalt namelijk slechts voor 10% je geluksgevoel. Als je dat nu weet, staar je er dan niet blind op, maar richt je vooral op de 40% die overblijft. Want daar heb jij de meeste invloed op. Hoe? 


Denk jezelf gelukkig

Die 40% van je geluk is afhankelijk van hoe je over jezelf en jouw leven denkt. En over het algemeen zijn we daar niet op ons positiefst. Ongeveer twee derde van onze gedachten is helaas negatief geladen. Dat is schrikbarend veel. Helemaal als je beseft dat we dagelijks 30.000 tot 60.000 gedachten hebben. Een gedachte schiet binnen – of je dat nu wilt of niet – en kan je een naar gevoel geven: angst, twijfel, verdriet, schuld of woede.

 

Wat kan je hieraan doen?
Wanneer je jezelf betrapt op een negatieve gedachte, bedenk dan dat er altijd een positieve kant is. En train je zelf erop om juist die positieve kant te zien en te benoemen.

 

Aantal voorbeelden van het vertalen van Negatieve gedachte > Positieve gedachte:
Ik heb een domme fout gemaakt > Fouten maken is menselijk, maar ik neem verantwoordelijk voor mijn fouten en los deze op.
Mijn collega's zijn zeikerds  >  Mijn collega's uiten zich wellicht niet constructief, maar ze zien goede verbeterpunten.
Als ik mijn baan kwijtraak stel ik niets voor  >  Als ik mijn baan kwijtraak, komen er nieuwe kansen om mezelf te ontwikkelen en een plek te vinden die helemaal bij mij past.


Basisgeluksgevoel

Het goede nieuws voor alle doemdenkers, angsthazen en paniekzaaiers onder ons is: ieder mens heeft een basisgeluksgevoel. Hoe verschrikkelijk of traumatisch iets ook is, naar verloop van tijd komt iedereen weer uit op de eigen basislijn. Daar kun je absoluut op vertrouwen. Andersom geldt het jammer genoeg ook: aan iedere periode van euforisch geluk komt een einde. Ook mensen die het geweldig voor elkaar hebben, zijn op lange termijn slechts ‘basisgelukkig’. Daarom kan een zwerver zich gezegender voelen dan een miljonair.

 

Om positief af te sluiten: het basisgeluksgevoel kun je dus wel degelijk vergroten met gezonde en positieve gedachtepatronen. En dat is 40% pure winst.

 

Leren en geïnspireerd worden door hoe anderen hun geluk beïnvloeden?

Lees dan onze boeken over positieve psychologie. Of bekijk onze top aanraders hieronder! 

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou:
Nog meer verdieping:
Vind je Ikigai in 8 stappen
Vind je Ikigai in 8 stappen

Je zit vast in gewoontes en denkbeelden, je leven is een vanzelfsprekendheid geworden en dat is je langzaam en ongemerkt overkomen. Je motivatie is ver te zoeken en je weet niet waarvoor je ’s ochtends je bed uitkomt. Toch blijf je doen wat je doet, want … . Waarom eigenlijk? Doorbreek het patroon en geef je leven weer betekenis. Hoe? Door een persoonlijke zoektocht te starten en op ontdekkingsreis te gaan naar Ikigai; je nieuwe reden en nieuwe wijze van bestaan.


Lees meer
Het ikigai model
Het ikigai model
Wat is de reden dat jij ’s ochtends je bed uitkomt? Wat is jouw ikigai? Het vinden van je ikigai draagt bij aan een vreugdevol leven. Het is datgene wat je gelukkig maakt. Wat je motiveert om te leven. Sommigen weten al van kleins of aan wat hun ikigai is. Anderen weten het (nog) niet. Het ikigai model helpt je de antwoorden te vinden.
Lees meer