THEMA TORENHOGE STAPELKORTING: Haal nu jouw korting!
THEMA TORENHOGE STAPELKORTING: Haal nu jouw korting!
Balans & Energie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

9 nuttige tips waarmee je je werkstress eenvoudig verlaagt

Negen tips voor minder werkstress! Met deze tips verlaag je je stressniveau aanzienlijk, bereik je meer én sluit je je werkdag met een positief gevoel af.
De tips komen uit het boek Grip op je stress. 🎁-tip! Het boek Grip op je stress doet mee met de THEMA Tientjes Dagen.  
9 nuttige tips waarmee je je werkstress eenvoudig verlaagt

Als je voor het slapen gaan nog even naar je planning voor de volgende dag kijkt, voel je het al: dat wordt een race tegen de klok. En inderdaad, je afsprakenagenda loopt meteen in de soep. Daarom komt je to-do-list niet af en lukt het je ook niet om die twee telefonische overleggen nog in te plannen. En moest je ook niet nog wat mails beantwoorden? Dat zou misschien nog lukken, als je niet steeds gestoord werd door collega’s. Wanneer je je pc uitzet, maakt een onvoldaan gevoel zich van je meester. “Wat een rotdag, te veel stress. En wat heb ik nou eigenlijk concreet uitgevoerd?”

Natuurlijk, we hebben allemaal weleens zo’n dag die volledig anders loopt dan gehoopt. Maar is het bij jou eerder regel dan uitzondering? Dan is het tijd om daar verandering in te brengen en je werkstress te verlagen. Moeilijk hoeft dat niet te zijn.


1. Begin de dag goed

En goed begin is het halve werk. Bepaal welke taak vandaag voor jou het belangrijkst is en begin je dag daarmee. Ben je niet echt een type dat de dag ’volle bak’ begint, plan dan eerst iets kleins en leuks in. Zo kom je op stoom en ben je daarna klaar om aan hét karwei van de dag te beginnen. 


2. Voorkom uitstelgedrag

Schuif je makkelijk dingen voor je uit? Stop ermee. Elke keer dat je deze taak weer ziet verschijnen in je agenda en ‘m naar voren schuift, geef je ‘m energie. Ga er direct mee aan de slag, zodat je dit voorkomt. Eenmaal klaar geeft het je zo ontzettend veel voldoening! Heb je op één dag twee vervelende klussen? Doe dan de vervelendste eerst. Daar krijg je energie en doorzettingsvermogen van om ook de tweede aan te gaan. 


3. Zorg dat je in een flow komt

Je raakt in een flow als je geconcentreerd bent en vooruitgang boekt. Probeer de volgende techniek eens om in een flow te raken. Kies een taak van ongeveer 25 minuten of splits een grotere taak op in blokken van 25 minuten. Na 25 minuten neem je telkens 5 minuten pauze. Daarna pak je het werk weer op. Na vier blokken neem je een pauze van een kwartier tot een half uur. Daar is je flow! 


4. Zet piepjes en bliepjes uit

E-mailnotificaties, appjes, pop-ups, updates: wanneer je ze uitzet ben je veel minder snel afgeleid en blijf je dus geconcentreerd. Onze hersenen zijn niet in staat om het verschil tussen belangrijke en niet belangrijke prikkels te signaleren. Help ze daarom een handje en je krijgt meer focus cadeau. Overigens werkt het erg rustgevend als je dit ook buiten werktijd doet. 


5. Ga goed om met onderbrekingen

Vraagt iemand om aandacht (door te bellen, te appen of met een Teams chat berichtje), terwijl jij net lekker geconcentreerd aan het werk bent? Laat je niet overrompelen. Geef niet te snel antwoord, met als doel zo snel mogelijk naar je werk terug te keren. Luister juist goed wat de ander van je wil, vraag door als iets niet duidelijk is en neem daarna snel een beslissing. Kan ik hier nu wat mee, later of zeg ik nee? Zo rond je de onderbreking direct af of los je de kwestie direct op.


6. Kies voor focus

Dat betekent dat je maar één ding tegelijk doet. En dat je dat heel bewust en geconcentreerd doet. Als je die flinke klus van je takenlijst kan wegstrepen, geeft dat een supergoed gevoel. Moeite met focussen? Maak een briefje met daarop de taken die je vandaag wilt afronden, luister concentratiebevorderende muziek of gebruik een concentratie-app zoals AppBlock of Stay Focused. 


7. Pauzeer

Pauzeren betekent niet op je telefoon scrollen, maar echt even niets doen. Wandelen, gewoon even zitten of een denkpauze nemen. Je hersenen komen tot rust en laden zich op voor het volgende karwei. Moeite met niks doen? Een zandlopertje op je bureau kan helpen. En hoe vaker je even niets doet, hoe beter je er in wordt! 


8. Gun jezelf ontspanning

Je brein werkt door als jij aan het rusten bent. Met name de hersendelen die creativiteit bevorderen, zijn dan actief. Reden genoeg om dus regelmatig actieve rust te pakken. Je hoeft niet op de bank te gaan liggen, lekker fietsen of sporten zijn een nog veel betere vorm van ontspanning. Net als mediteren of een spelletje spelen. 


9. Plan realistisch

Neem je eigen planning serieus. Dat betekent dat je op tijd begint, maar ook dat je ophoudt wanneer het genoeg is geweest. Als je ’s morgens je schema al loslaat, weet je zeker dat de rest van de dag niets meer zal gaan zoals bedacht. Wees daarom streng tegen jezelf. Maar geef jezelf ook gerust over aan de realiteit dat echt niet altijd alles af kan zijn. 

Wellicht ontdek je na het lezen van dit artikel dat het je al de nodige rust heeft gebracht. Wil je nog meer effectieve methodes en inzichten krijgen over effectief werken, het verlagen van werkdruk en het tegengaan van stress? Lees dan Grip op je stress. Daarin krijg je niet alleen nog meer bruikbare tips, het geeft je ook inzicht in patronen en geeft je concrete handvatten en opdrachten om die te doorbreken.

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou:
Nog meer verdieping:
Ervaar je spanning?
Ervaar je spanning?
Misschien helpt het een beetje om te zien dat wat jij nu meemaakt ook op de Life Event Scale staat. En dat dit betekent dat dit voor iedereen die zoiets meemaakt stress met zich meebrengt. Het boek Druk, druk, druk helpt je stress te voorkomen of te verminderen.
Lees meer
Mindful leven
Mindful leven
Misschien begint het wel met niet voortdurend te proberen om het beste uit jezelf te halen. Want alles uit je leven halen begint zo langzamerhand het nationale moeten te worden. Optimaal presteren, nieuwe uitdagingen zoeken, meer genieten, voortdurend gelukkig zijn. Heel vermoeiend allemaal. Laten we nu eens beginnen om niet meer, maar juist minder te doen. Maar wat je doet, in elk geval met volle aandacht te doen. Mindfulness kan daar wellicht bij helpen. Gijs Jansen, psycholoog en auteur, is specialist op het gebied van mindfulness. 
Lees meer