Ontvang een GRATIS Vandaag nog weten wat je wilt!: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Ontvang een GRATIS Vandaag nog weten wat je wilt!: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Teams & Samenwerken
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Zo kom je als team sterker terug na de vakantieperiode

Is jouw team nog op volle sterkte? Een vakantieperiode vraagt wat van het team én de teamleden afzonderlijk. Maar die tijdelijke afstand kan juist ook iets opleveren. Hoe zorg je ervoor dat je straks weer met een frisse start sámen in actie komt?
Zo kom je als team sterker terug na de vakantieperiode
Vakantietijd. De ene na de andere collega vertrekt voor een aantal weken, meestal met nog een paar dagen flink stressen om alles ‘af’ te krijgen. Met als kroon op het werk een fijn bericht aan de collega’s plus een lijst over te dragen taken. Ook jij komt aan de beurt, inclusief de eindsprint, waarna het grote vertragen kan beginnen. Tijd voor niet-doen. En tijd om je los te maken uit het ‘wij’ van je team en te focussen op jezelf, je gezin, je vrienden.

Dat is goed. Afstand nemen is nodig om je daarna opnieuw op de essentie te kunnen richten en te doen wat het verschil maakt. We zijn zo gewend om altijd maar te doen, dat we zelfs geneigd zijn om in actie te komen wanneer dat niet effectief is. Niet-doen, niet-weten, alleen maar zijn, is doorgaans onbekend terrein, waarin we worden geconfronteerd met vragen en twijfels, onze kwetsbaarheid. En dat vinden we vaak ongemakkelijk of zelfs moeilijk.
 

Niet aan je werk denken! Of toch wel?


Daarom zijn er veel mensen die het werk toch niet helemaal kunnen loslaten. Áls het je dan toch gebeurt dat je aan je werk denkt in je vakantie, wees dan niet boos op jezelf, maar maak het nuttig en aangenaam. Focus nu eens niet op wat er allemaal mis kan gaan terwijl jij er niet bent (nee! écht niet doen!), maar richt je kalme aandacht op je team. Van een afstand terugkijkend op de afgelopen periode: Hoe zat iedereen erbij? Wat speelde er? Welke energie heerste er? Hoe doelgericht waren we eigenlijk bezig? Wat is er straks nodig? En neem er ontspannen de tijd voor. Dat is een goede investering. Ruimte geven aan stilte om te reflecteren, je gedachten eens wat te laten gaan, daarmee komen de antwoorden op belangrijke vragen. Het maakt dat je straks weer doelgerichter, vrijer en krachtiger handelt.      
 

Na de vakantie: opnieuw verbinden met het ‘wij’


Of je nou wel of niet aan het werk hebt gedacht: onherroepelijk komt die dag dat iedereen weer terug is. De meeste mensen moeten weer even ‘inkomen’ na een vakantie en zich opnieuw verbinden met het werk en de routines van het werkende leven. Neem dit keer eens de tijd om je bewust weer aan je team te verbinden.     

Binnen het team staat de samenwerking centraal. Een goede samenwerking bereik je alleen als de teamleden zich (opnieuw) verbonden voelen met de collectieve identiteit, het ‘wij-gevoel’ in het team. Met de juiste balans tussen zelfstandigheid en verbondenheid. De volgende oefening maakt je bewust van de mate waarin iedereen zich verbonden voelt met het team.
 

Krachtenveldanalyse


Zet op een groot vel in het midden een symbool dat staat voor ‘verbinding met het team’.
Vraag alle teamleden op een bepaalde afstand, naar eigen keuze, rond dat symbool te gaan staan. De afstand tot het symbool geeft aan hoe verbonden ieder zich voelt.
Bespreek de volgende vragen met elkaar:
  • Waarom sta je daar?
  • Hoe ervaar je die positie en welke betekenis heeft dit voor je?
  • Zou je willen doorschuiven? En wat is daar dan voor nodig?
  • Heb je nog wensen ten aanzien van andere teamleden?
  • Wil die ander dat ook? En wat heeft diegene daarvoor nodig?
     
Ga vervolgens verschuiven. Laat dit even inwerken en bespreek dan hoe jullie je nieuwe positie ervaren. Kom zo nodig tot een betere afspraak over hoe jullie elkaar kunnen ondersteunen. En ga dan hop, weer lekker samen in de actiestand 😊! Deze en nog veel meer tips, tools, modellen en checklists om te werken aan je team vind je in HOE samen sterk van Joost Crasborn.  
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: