Ontvang een GRATIS Vandaag nog weten wat je wilt!: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Ontvang een GRATIS Vandaag nog weten wat je wilt!: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Persoonlijke ontwikkeling
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Zo geef jij je relatie een boost!

Hoe staat het met jouw relatie? Wees eens eerlijk naar jezelf en naar je partner. Is je relatie eigenlijk een soort van gewoonte geworden?
Zo geef jij je relatie een boost!

Al was jouw relatie ooit een Rolls-Royce, als je ‘m verwaarloost treedt onherroepelijk het verval in. Blijven poetsen en smeren dus! Echte aandacht voorkomt vastlopers en geeft je relatie weer de oorspronkelijke glans. Ieder mens heeft verschillende kanten in zich, subpersonen of je ‘ikken’, die allemaal met andere ogen naar de wereld kijken. Die verschillende ikken wisselen elkaar af in de regie en beïnvloeden daarmee hoe de interactie verloopt tussen jou en je partner.
 

Een bus vol ikken


Je kunt je persoonlijkheid vergelijken met een bus vol ikken. Je verschillende ikken zijn de passagiers en jijzelf zit als chauffeur achter het stuur. De passagiers willen niet allemaal dezelfde richting op, duwen je regelmatig opzij en nemen het stuur over. De keuzes die je op die momenten maakt, zijn vaak onbewust. Je reageert op de automatische piloot. In de psychologie van de ikken is één van de mogelijkheden het (opnieuw) gebruiken van de potentie van je ikken die nu àchter in de bus zitten. Terwijl je sommige roeptoeters, die altijd op de voorgrond treden, even laat zwijgen. Wie van jouw ikken heeft een prettig effect op jouw partner en mag wel eens wat meer gehoord worden? En welke sfeerspons moet er even dimmen?  
 

De manager van alle ikken


Pak de rol van ‘de manager van al je ikken’ (het Bewuste ego), het levert je een enorme keuzevrijheid op: want naar welke stem wil je luisteren? Wie geef je een podium?
Door bewust op zoek te gaan naar andere ikken, bijvoorbeeld diegene die wél positief reageert op een spontaan plan van je partner, en meegaat in de uitvoering ervan. En negeer daarmee een keer bewust de ik die altijd de beren op de weg ziet. Want uiteindelijk ben je – en word je – wat je doet. Er zit veel meer potentie én positiviteit in je bus dan je denkt.

Negeer de ja-maar’s.


Weet dat de jou bekende ‘ikken’ zich niet zomaar achter in de bus laten zetten. Zij reageren automatisch in bepaalde situaties, omdat ze je willen beschermen. Je herkent de stemmen misschien wel: ‘Ja maar’, beginnen hun boodschappen mee. ‘Ja maar, het is niet verstandig om nu uit eten te gaan’ …’, of ‘Ja maar, ik kan de planning niet loslaten want dan loopt alles fout’. Of, juist in relaties ook een herkenbare: ‘Ja maar, als ik dit wel/niet doe vindt hij/zij mij niet meer leuk’.

‘Ja maar’ staat verandering in de weg. Leer in plaats daarvan jezelf de vraag te stellen: wie is hier nu eigenlijk aan het woord?  Wanneer je de stem van een bepaalde ik als zodanig herkent, kun je die ‘als manager’ op een andere stoel zetten in de bus. Niet als bijrijder of navigator, maar als een van de vele passagiers.

 
Geef een keer een andere ‘ik’ het woord


Als je besluit om nieuw gedrag (een andere subpersoon) in te zetten in je relatie, dan is het nodig om gewoontes te veranderen. Dat zal niet vanzelf gaan, want die oude gewoonte verander je niet zomaar. TIP: Fake it till you make it! Je kunt je gedrag veranderen door domweg het anders te dóén.
Neem jezelf bijvoorbeeld voor om vanaf nu meer complimenteus te zijn naar je partner. Of start elke dag met een liefdevolle opmerking naar je partner. Als je het gewoon doet, volgt de subpersoon die bij dat gedrag hoort vanzelf. Niet wachten tot je erin gelooft, niet wachten tot je hart en ziel erin zit, maar eerst doen, dan geloven. Doe alsof je blij bent, empathisch, actief, of sociaal: dan wórd je het ook.
 

Experimenteer!


Als je een veranderpoging ziet als een experiment, dan bestaat mislukken niet langer. Probeer af en toe wat nieuws uit. Kijk of je de grenzen verder kunt oprekken. Blijf het zien als een experiment, een manier om iets te léren. Creëer wel een mogelijkheid om letterlijk stil te staan bij wat je aan het doen bent. Kies daar een ontspannen moment voor. Eventueel noteer je wat goed of misschien minder goed gelukt is. Zeker in de eerste weken van een verandering is die bewustwording essentieel.

   
Omgaan met terugval


Ondanks je goede voornemens en voorzorgsmaatregelen kun je met een terugval te maken krijgen. Als je de terugval ziet als een leerervaring, is er niets aan de hand. Dus sta jezelf toe om ‘stralend te falen’ en de kracht te ontdekken van goed is goed genoeg. Laat je niet ontmoedigen als je nieuwe gewoonte niet direct vanzelfsprekend wordt. Je hebt gewoon wat tijd nodig om een automatisme te maken van je nieuwe gedrag.

Succes en ga ervoor! Met het liefdevoller zijn naar je partner én naar jezelf. 

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: