Ontvang een GRATIS Vandaag nog relaxed: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Ontvang een GRATIS Vandaag nog relaxed: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Trainen & Coachen
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Waarderende vragen als motor voor verandering

Verandering is moeilijk. Of maken we verandering moeilijker dan het is? Vaak willen we wel iets veranderen aan onze huidige situatie, maar stellen we simpelweg niet de juiste vragen om in actie te komen. Waarderende vragen werken als motor voor verandering. Ze werpen een helder licht op dat wat niet goed zichtbaar is. Na het lezen van dit blog weet jij precies de juiste vragen te stellen. Aan je teamlid, coachee of juist jezelf.

Waarderende vragen als motor voor verandering

Het belang van de juiste vraag

Alice: ‘Kunt u me alstublieft vertellen welke weg ik nu moet nemen?’

Cheshire Cat: ‘Dat hangt er sterk van af waar je wilt komen.’

‘Het maakt me weinig uit waar.’

‘Dan maakt het weinig uit welke weg je neemt.’

‘Zolang als ik maar ergens kom.’

‘O, je komt zeker ergens, als je maar lang genoeg loopt.’

 

Bovenstaand voorbeeld uit Alice in Wonderland geeft duidelijk weer waarom het belangrijk is om de juiste vragen te stellen. Want als je niet weet waar je naartoe wilt, hoe je wilt dat de toekomst eruit komt te zien, hoe weet je dan welke stappen je kunt nemen om je doel te bereiken?

 

Het is relatief eenvoudig om de focus te leggen op datgene wat we niet (meer) willen. We balen bijvoorbeeld van die oneindige file na een lange werkdag of wanneer onze tijd wordt opgeslokt door onnodige vergaderingen. We kijken uit naar een betere balans tussen werk en privé. Maar weten we eigenlijk wel hoe die er precies uitziet? En waarom we dat willen?

 

Waarderende vragen geven richting

Waarderende vragen gaan uit van een positieve benadering. Deze vragen zijn gericht op wat er goed gaat, wat belangrijk is, wat je waardeert, waar je meer van wilt en wat successen zijn. Waarderende vragen geven richting. Ze zetten aan tot actie. Je krijgt helder waar je naartoe wilt werken. Ze creëren een toekomstperspectief.

 

En juist dat maakt waarderende vragen zo effectief om in te zetten in coaching en veranderingstrajecten voor teams en organisaties. Je werkt als het ware samen om tot een oplossing te komen voor de huidige situatie. Deze werkwijze staat bekend als waarderend onderzoeken, ook wel appreciative inquiry, en heeft wortels in de positieve psychologie.

 

Durf als coach, teamleader of collega dus eens stevig door te vragen vanuit een positieve invalshoek. Het is belangrijk om de ander (of jezelf) de tijd en de ruimte te gunnen om tot een antwoord te komen. Een vraag die je zonder nadenken kunt beantwoorden, brengt immers weinig nieuws.

 

Welke vragen maken dat je in actie komt? En zorgen tegelijkertijd voor die mooie, diepgaande en constructieve gesprekken? Om je op weg te helpen geven we je een aantal voorbeelden van waarderende vragen. Deze vragen zijn afkomstig uit Het verwonderkaartspel.

 

  • Waar hoop je op? Welk verschil zou dat maken?
  • Waarom is dit voor jou belangrijk?
  • Wanneer lukte het jou om een lastige situatie op te lossen?
  • Als je drie wensen mag doen, wat zouden die wensen dan zijn?
  • Stel, iemand gaat met eenzelfde plan aan de slag als jij. Wat zijn jouw drie belangrijkste adviezen? 


vragen stellen uitgeverij thema

 

Starten met waarderend onderzoeken

Waarderend onderzoeken of veranderen is een krachtig hulpmiddel voor mensen en organisaties. Wanneer je waarderende vragen wilt inzetten om tot verandering te komen dan is Het Verwonderkaartspel de perfecte tool.

 

Deze innovatieve kaarten zijn te gebruiken in diverse settings; van coachgesprekken tot teambijeenkomsten. Het zijn praktische handvatten die je helpen verdiepende gesprekken te voeren. Met als resultaat zelfinzicht en een positieve blik op de toekomst. Lees en bestel Het Verwonderkaartenspel van Matthijs Steeneveld en Tomer Kedar

 

Wie zei dat het bewerkstelligen van verandering niet leuk kon zijn?

 

- Deze blog is geschreven door Yvette Wolterman 

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou:
Nog meer verdieping:
Ligt het aan mij, of hoe zit het?
Ligt het aan mij, of hoe zit het?

Een interview met Eiline Splinter

 

Als liefhebber van de klassieker The monk who sold his Ferrari werd ik razend nieuwsgierig toen ik over dit boek hoorde. Ik houd van meeslepende verhalen die je aanzetten tot reflectie en je achterlaten met nieuwe inzichten. Na maanden van wachten is het eindelijk zover: Ligt het aan mij, of hoe zit het? is vanaf nu te bestellen in de Thema webwinkel. Ik mocht het alvast lezen en ik kan je vertellen: het is het perfecte leesvoer voor deze winter!


Lees meer