Ontvang een GRATIS Vandaag nog relaxed: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Ontvang een GRATIS Vandaag nog relaxed: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Communicatie & Presentatie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Top 5 geweldloze communicatie boeken

De beste boeken over Geweldloze Communicatie

Hoe zou de wereld eruit zien als we ons niet meer laten opfokken door wat anderen doen? Als we bij een dreigend conflict onze aandacht steeds zouden kunnen verleggen van onze irritatie, boosheid of gekwetstheid naar welke behoefte daaronder schuilt? En als we dan ook nog ruimte zouden kunnen maken in ons hoofd en hart voor wat die irritante ander eigenlijk nodig heeft?

Top 5 geweldloze communicatie boeken

Je kunt je voorstellen dat er een stuk minder ruzie en strijd zou ontstaan. Misschien zelfs, vooruit we bekijken het eens op grote schaal, minder oorlog. Een utopie? Wellicht. Maar met behulp van Geweldloze Communicatie kunnen we zeker een hoop dagelijkse wrijving voorkomen. En dat is op zichzelf al de moeite waard. Neem de term geweld overigens niet al te letterlijk: het gaat eigenlijk over communicatie die jou én de ander niet schaadt, maar die juist verbindend werkt.

 

Marshall Rosenberg (1934-2015) is de grondlegger van deze methode, die berust op een helder, compact en logisch model. Je neemt iets waar, dat geeft een bepaald gevoel, dat wordt veroorzaakt door een onderliggende behoefte, en als je die kent kun je de behoefte vervullen door een concreet verzoek te doen. Een voorbeeld: je collega laat jou steeds niet uitpraten, jij haakt mokkend af, je voelt de behoefte om serieus te worden genomen omdat jij er meer verstand van hebt dan je collega, dus je zegt: ‘Ik wil heel graag mijn punt maken, omdat ik hoop dat we met mijn input tot een beter resultaat komen’. Klinkt simpel, maar het niet direct handelen op je negatieve emotie is soms best een uitdaging. Daarom is het lezen van een verdiepend boek over geweldloos communiceren een goed idee.

 

Geweldloze communicatie: welke boeken moet je lezen?

 

1. Als we het hebben over Geweldloze Communicatie boeken kunnen we natuurlijk niet heen om het boek Geweldloze communicatie van de grondlegger van deze methode, Marshall Rosenberg. Dit is het basisrecept voor ontwapenende, doeltreffende en verbindende communicatie. Bij dit boek is ook een werkboek verkrijgbaar, dat vooral handig is voor mensen die ondersteuning zoeken bij het leren toepassen van geweldloze communicatie.

2. Een wat praktischer versie van bovenstaande vind je in Geweldloze communicatie praktisch toepassen. Een lekker vlot lezend, duidelijk boek met veel voorbeelden.

3. Gelijk hebben of gelukkig zijn. In dit boek stelt de Duitse journaliste Gabriele Seils vragen over Geweldloze Communicatie aan Rosenberg zelf. Zijn antwoorden ontroeren, inspireren en motiveren - of roepen twijfel en weerstand op. Ze zullen echter niemand onberoerd laten.

4. Het idee van geweld met geweld bestrijden is achterhaald; vrede bereiken vereist respect, begrip en compassie voor jezelf en anderen. Het essay Vrede kun je leren van Thomas d'Ansembourg en David Van Reybrouck biedt wetenschappelijk onderbouwde inzichten en praktische tips voor geweldloze communicatie en empathie, wat bijdraagt aan persoonlijke groei en een vriendelijkere samenleving.

 

En: een nieuw boek over verbindende communicatie! 

5. We hebben een splinternieuwe titel op het gebied van verbindende communicatie. Verbindend communiceren, hoe dan? van Hester Macrander is een realistische, praktische én vernieuwende kijk op hoe verbindende communicatie op de werkvloer werkt. Nu te bestellen in onze webwinkel!

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: