THEMA TORENHOGE STAPELKORTING: Haal nu jouw korting!
THEMA TORENHOGE STAPELKORTING: Haal nu jouw korting!
Balans & Energie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Stop met piekeren!

‘Piekeren is zinloos geweld voor jezelf’. Een prachtige uitspraak van Veronique van Lieshout, trainer/coach, die aangeeft dat piekeren negatief en onnodig is. Maar ook dat je er zelf iets aan kunt doen.

Stop met piekeren!
Veronique verzorgt o.a. piekercursussen. Drie vragen aan Veronique en vier anti-pieker tips voor iedereen die (te) veel piekert en dat niet meer wil. Dus stop met piekeren! Juist in tijden als deze.
 

Wanneer wordt piekeren een probleem?

‘Als je merkt dat je stemming er onder lijdt. En als het je zoveel tijd kost dat je in de knoei komt. Een kenmerk van piekeren is dat je steeds dingen voor je uitschuift. Ik merk dat vaak bij studenten. Ze piekeren: ‘Doe ik het wel goed? Hoe bereid ik me voor op dat tentamen? Red ik het wel?’ Daardoor beginnen ze veel te laat waardoor ze vastlopen en hun deadline niet halen.’
 

Hebben veel mensen er last van?

‘Iedereen piekert. En het is echt niet raar of iets om je voor te schamen. Waar mensen over piekeren hangt af van de leeftijdsfase waarin ze zitten. Jongeren over hun studiekeuze en ‘ben ik wel leuk genoeg?’. Volwassenen over hun relatie, hun werk, kinderen of geld. En bij ouderen gaat het vaak over gezondheid en het wegvallen van mensen uit hun omgeving. Of je veel piekert, heeft ook met je karakter te maken De een ziet alles nu eenmaal wat zonniger dan de ander.’
 

Waarom piekeren we zo vaak ’s nachts?

‘Overdag word je opgeslokt door je bezigheden, maar als je het rustiger krijgt, bijvoorbeeld in het weekend of ‘s nachts, komt het weer op. Het is een gewoonte. Als er echt iets aan de hand is, denk je: nu mag het. Maar als het probleem achter de rug is, komt er wel weer iets anders. Dus ga er mee aan de slag: breng in kaart waarover je piekert, hoe lang, of er een aanleiding is. Is het meer of minder dan je dacht? Als je je bewust wordt van wat er gebeurt, kun je beter de beslissing nemen om ermee te stoppen.’
 

Anti-pieker-tips

1. Zoek afleiding
Het helpt bijvoorbeeld om een sudoku op te lossen.

2. Kom in beweging
Na twintig minuten intensief sporten maak je een stofje aan om je weer beter te voelen. Of ga lekker naar buiten een ommetje maken.

3. Geef jezelf niet de ruimte om te piekeren
Als je piekert, schrijf dan kort op waarover, en stop het briefje in je zak. Ga er op een later tijdstip over nadenken. Je krijgt dan controle over het piekeren in plaats van het piekeren over jou.

4. Een piekerkwartier inlassen
Doe dat nooit op je slaapkamer of lekker op de bank. Kies bewust een oncomfortabele plek, bijvoorbeeld op de trap. Als na een kwartier de wekker afloopt, stop je er mee.
 
Meer tips? Bekijk deze boeken