Ontvang een GRATIS Vandaag nog weten wat je wilt!: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Ontvang een GRATIS Vandaag nog weten wat je wilt!: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Trainen & Coachen
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Ongekend! Reflecteer spelenderwijs op je persoonlijke krachten

Heb jij positieve psychologie in je praktijk omarmd? Dan heb je ongetwijfeld ook ervaren dat de dingen positief benaderen voor cliënten niet altijd even gemakkelijk is. Als jij als begeleider niet bijstuurt, focussen ze meestal op wat er niet goed gaat. Logisch ook, want ze komen bij jou met een probleem, vraag of uitdaging. Er gaat dus iets niet goed in hun leven. Hoe help je je cliënt om juist naar zijn sterktes en talenten te gaan kijken? Dat kan vanaf nu op een leuke, effectieve én uitdagende manier.
Ongekend! Reflecteer spelenderwijs op je persoonlijke krachten

Op tafel ermee

Muriel Bakker ontwikkelde het kaartspel Ongekend! Als GZ-psycholoog ziet zij dat mensen de laatste jaren steeds meer mentale druk ervaren. De negatieve effecten daarvan kun je verminderen door er met anderen over te praten, je met anderen te verbinden en door te kijken naar wat er wel goed gaat. Echter, vinden we het doorgaans lastig om onszelf kwetsbaar op te stellen en daadwerkelijk de verbinding op te zoeken. Hoe maak je het praten over gevoelens dan eenvoudiger? En laagdrempeliger?

 

Het zijn deze vragen die Muriel drijven in haar werk en die haar hebben aangezet tot het ontwikkelen van Ongekend!. Hoog tijd dus om met elkaar in gesprek te gaan. Want hoe komt het dat cliënten meer mentale druk ervaren? Hoe kan positieve psychologie ze helpen daar beter mee om te gaan? En hoe pas je Ongekend! toe in de praktijk?

 

Huidige stressfactoren

Er gebeurt veel in de wereld. En dat veroorzaakt druk op ons mentale welzijn. Er zijn verschillende factoren die daarin een rol spelen. Zo licht Muriel toe: ‘Mondiale ontwikkelingen zorgen ervoor dat mensen lijden onder de dreiging van oorlog, terreur en klimaatverandering. Sommige mensen zijn daar gevoeliger voor dan anderen.’

 

Ook ziet zij de snelle technologische ontwikkelingen en de informatie-overload voor ons brein als stressfactoren. ‘Wanneer we in de auto zitten dan kiezen we er bijvoorbeeld voor om een luisterboek of een podcast op te zetten. Dat lijkt allemaal heel ontspannend, maar ondertussen is het wel informatie die we moeten verwerken.’

 

‘Een andere grote factor is de prestatiedrang in onze cultuur. Die zien we al vroeg terug op school en later ook op het werk. Veel is gericht op cijfers en targets. We willen alles meetbaar maken, met het gevolg dat je erop kan worden afgerekend.’

 

De laatste stressfactor die Muriel noemt is sociale media. Hoewel de druk hiervan vooral bij jongeren speelt, hebben volwassenen hier net zo goed mee te maken. We laten nu eenmaal graag het perfecte plaatje zien. Jezelf kwetsbaar opstellen is not done. Die oppervlakkige buitenkant zorgt ervoor dat diepgang ontbreekt. En daardoor mis je ook verbinding met anderen.

 

Laat je kennen

Om cliënten beter om te leren gaan met deze stressfactoren maakt Muriel graag gebruik van positieve psychologie. ‘Ik geloof dat iemand vooral zelf de expert is in zijn leven. Door positieve vragen te stellen vinden mensen de kracht in zichzelf. Als psycholoog ben ik enkel een hulpmiddel.’

 

Daarnaast maakt Muriel in haar praktijk gebruik van wandeltherapie. Het helpt mensen letterlijk om in beweging te komen. Toch zocht ze nog naar een tool die laagdrempelig, toegankelijk en offline is. Een die niet per se gefaciliteerd hoeft te worden door een psycholoog of coach.

 

‘Een manier om met elkaar in gesprek te gaan over zaken waar we anders niet zo snel over praten. En speels vooral. Want samen een spel spelen werkt al verbindend.’ Wie een blik werpt in de kast van Muriel snapt wel waarom de uitvoering een spel is geworden. Je vindt er een hele verzameling aan spellen, klaar voor het grijpen. Muriel en haar gezin zijn dan ook echte spelletjesliefhebbers.

 

Dat spelelement vind je dus ook terug in Ongekend!. Maar het is niet zomaar een kaartspel.

 

Spelen voor verbinding en groei

In Ongekend! beantwoorden spelers vragen over zichzelf of de ander, geven ze vragen door of leggen ze deze weg om zo op een strategische manier punten te verzamelen. De vragen op de kaarten zijn oplossingsgericht en positief. Daarmee zorgt het spel niet alleen voor plezier, maar is het een oppepper voor je geloof in eigen kunnen en bevordert het reflectie. Een paar voorbeelden van de vragen:

 

  • Welke persoonlijke eigenschap heb jij gemeen met de speler links van jou?
  • Wat is op dit moment een stressfactor voor jou en wat zou helpen om daar minder last van te hebben?
  • Waar kun jij weleens over piekeren en wat helpt jou om je zorgen te verlichten?
  • Als je een wens mag doen wat zou je de speler links van jou toewensen?

 

Je cliënt kan Ongekend! spelen met collega’s, vrienden en familie. Plaats het kaartspel op tafel in je praktijk of deel het uit aan je cliënten. Er is een mogelijkheid om kaarten over te slaan, als een bepaalde vraag in een bepaalde setting te dichtbij komt, dus de spelers houden regie over wat ze van zichzelf laten zien.

 

Ongekend! in jouw praktijk?

Ben je enthousiast? Wil je met dit spel aan de slag? Of zoek je een origineel cadeau voor je relaties? Plaats het kaartspel op tafel in je praktijk of deel het uit aan je cliënten. Ook wanneer je teams begeleidt is dit een mooie tool om het gesprek te openen over mentale zaken of om collega’s bewust te maken van elkaars krachten. Met slechts 10 minuten spelen heb je al een kleine mind boost te pakken. Hoe fijn is dat?

 

Muriel nodigt je van harte uit om het kaartspel in verschillende settings uit te proberen en te ervaren wat het effect is. Bestel Ongekend! direct in onze webshop.

 

- Dit artikel is geschreven door Yvette Wolterman

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou:
Nog meer verdieping:
Kaarten voor persoonlijke ontwikkeling
Kaarten voor persoonlijke ontwikkeling
Het gebruik van foto’s en beeldmateriaal in coachingstrajecten is heel populair. Een kaart selecteren die echt tot de verbeelding spreekt, helpt mensen om op nieuwe ideeën te komen of op een aansprekende manier onder woorden te brengen wat ze willen zeggen. Espérance Blaauw ontwikkelde Coachkaarten om in gesprek te gaan over talent, ambitie en visie. als docent pedagogiek/didactiek miste zij een speels instrument om studenten zowel te inspireren als te laten focussen op hun talenten.
Lees meer
Waarderende vragen als motor voor verandering
Waarderende vragen als motor voor verandering

Verandering is moeilijk. Of maken we verandering moeilijker dan het is? Vaak willen we wel iets veranderen aan onze huidige situatie, maar stellen we simpelweg niet de juiste vragen om in actie te komen. Waarderende vragen werken als motor voor verandering. Ze werpen een helder licht op dat wat niet goed zichtbaar is. Na het lezen van dit blog weet jij precies de juiste vragen te stellen. Aan je teamlid, coachee of juist jezelf.


Lees meer
Ligt het aan mij, of hoe zit het?
Ligt het aan mij, of hoe zit het?

Een interview met Eiline Splinter

 

Als liefhebber van de klassieker The monk who sold his Ferrari werd ik razend nieuwsgierig toen ik over dit boek hoorde. Ik houd van meeslepende verhalen die je aanzetten tot reflectie en je achterlaten met nieuwe inzichten. Na maanden van wachten is het eindelijk zover: Ligt het aan mij, of hoe zit het? is vanaf nu te bestellen in de Thema webwinkel. Ik mocht het alvast lezen en ik kan je vertellen: het is het perfecte leesvoer voor deze winter!


Lees meer