Ontvang een GRATIS Vandaag nog weten wat je wilt!: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Ontvang een GRATIS Vandaag nog weten wat je wilt!: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Communicatie & Presentatie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Onderhandelen doe je elke dag, maak het effectief!

Als ik aan het begin van een training onderhandelen aan een groep vraag ‘wie van jullie onderhandelt er weleens?’ dan steekt bijna niemand zijn hand op. Mensen denken bij onderhandelen al snel aan Ministers, Ambassadeurs of CEOs van internationale bedrijven die formeel en met uitgestreken gezichten tegenover elkaar aan tafel zitten. Dát is onderhandelen. Onzin!
Onderhandelen doe je elke dag, maak het effectief!

Wil je direct aan de slag met je onderhandelingsvaardigheden? Bekijk het boek Toponderhandelaars.

 

Onderhandelen: winnen of toegeven?

Onderhandelen doen we allemaal, elke dag: om te bepalen wie thuis de afwas doet en hoe we op werk de taken verdelen. Zélfs als we met een paar mensen moeten besluiten wie vanavond de ‘Bob’ is, zijn we aan het onderhandelen. Gek dan, dat er zo weinig aandacht is voor hoe je effectief onderhandelt.


Mensen onderhandelen vaak zoals ze ‘het altijd doen’. De een wil graag winnen, iemand anders houdt er juist niet van om de relatie onder druk te zetten en geeft liever de ander zijn of haar zin. Anders gezegd, vaak zien mensen onderhandelen onterecht als een zero-sum game, met een duidelijke winnaar en een duidelijke verliezer.

 

Toponderhandelaars: tips van de experts

Toponderhandelaars laat zien dat onderhandelen meer kan zijn dan alleen dat. Het boek geeft antwoord op de vraag ‘hoe zorg je ervoor dat je opkomt voor je eigen belangen en tegelijkertijd investeert in de relatie met anderen?’ Dat doen wij niet alleen.

Voor dit boek hebben we 10 Nederlandse Toponderhandelaars (o.a. Mark Rutte, Neelie Kroes en Generaal Patrick Cammaert) bereid gevonden om praktische tips te delen die ervoor zorgen dat je voortaan met meer zelfvertrouwen onderhandelingen in gaat. Wist je bijvoorbeeld dat je tijdsdruk in kan zetten om meer te weten te komen over de prioriteiten van iemand anders? Of dat je als je last hebt van je eigen boosheid tijdens onderhandelingen daar in de voorbereiding al rekening mee kan houden door een keer te ontploffen?


Zo staan er nog vele andere tips van de onderhandelexperts in dit boek die hopelijk ook jou direct van pas komen. Door de praktische insteek van dit boek haal je voortaan meer uit iedere onderhandeling, zowel voor jezelf als voor anderen!

-Dit blogartikel is geschreven door Tim Masselink, co-auteur van Toponderhandelaars 

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou:
Nog meer verdieping:
5 tips voor gesprekken die écht werken
5 tips voor gesprekken die écht werken

Ai, wat zonde, dacht ik laatst toen een leidinggevende vertelde dat na de beoordelingsgesprekken een aantal goede collega’s gedemotiveerd ontslag nam. Wat is daar gebeurd?

 

De leidinggevende vertelde, dat die organisatie de regel heeft dat de 20% toppresteerders een salarisverhoging krijgt. De rest, die voor het merendeel ook zijn stinkende best heeft gedaan, valt helaas buiten deze exclusieve salarisverhogingsboot. De werkgever dacht natuurlijk een helder en motiverend beleid te voeren, maar jammer genoeg is de uitkomst een loose-loose situatie. De vertrekkers houden een zure smaak over aan deze werkgever en de organisatie moet aan de bak, want zie maar weer eens nieuwe medewerkers te vinden in deze krappe markt. En dan is er nog een verborgen risico: zelfs de toppresteerders zouden wel eens teleurgesteld kunnen zijn. Want het is maar de vraag of de verhoging die ze hebben gekregen er wel voor heeft gezorgd dat ze zich daadwerkelijk gezien of erkend voelden en dus mogelijk nóg harder hun best gaan doen.


Lees meer
Top 5 geweldloze communicatie boeken
Top 5 geweldloze communicatie boeken

De beste boeken over Geweldloze Communicatie

Hoe zou de wereld eruit zien als we ons niet meer laten opfokken door wat anderen doen? Als we bij een dreigend conflict onze aandacht steeds zouden kunnen verleggen van onze irritatie, boosheid of gekwetstheid naar welke behoefte daaronder schuilt? En als we dan ook nog ruimte zouden kunnen maken in ons hoofd en hart voor wat die irritante ander eigenlijk nodig heeft?


Lees meer
Succesvol communiceren op de werkvloer? De eerste minuut telt
Succesvol communiceren op de werkvloer? De eerste minuut telt
Meetings, e-mails, chats of videobellen. Op de werkvloer communiceren we aan een stuk door. Je zou verwachten dat we echte experts zijn op dat vlak. Maar uit onderzoek van Siemens Enterprise Communications blijkt dat een organisatie met honderd medewerkers gemiddeld zeventien uur per week besteedt aan het verduidelijken van communicatie. Dat zijn maar liefst 884 uren per jaar! Hoe kan dat beter?
Lees meer
Vies van beïnvloeden? Toch doe je het dagelijks
Vies van beïnvloeden? Toch doe je het dagelijks

Waar denk je aan bij het woord beïnvloeden? Voor sommige mensen heeft het een negatieve bijsmaak. Het doet ze denken aan louche autohandelaren, lobbyisten en achterkamertjespolitiek. Aan mensen dwingen, een mening opleggen of manipuleren. Zo dacht ik er lange tijd zelf ook over.

 

Tot ik mij realiseerde dat beïnvloeden niet hetzelfde betekent als zorgen dat zaken gaan zoals je wilt. En ook verrassend: je bent op dagelijkse basis veel meer bezig met beïnvloeden dan je waarschijnlijk denkt. Zoals de situatie waarin je je kind wilt overtuigen dat een jas in de winter echt wel een goed idee is. Ook dat valt onder beïnvloeden. Hoe zit dat?

 


Lees meer