Ontvang een GRATIS Vandaag nog weten wat je wilt!: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Ontvang een GRATIS Vandaag nog weten wat je wilt!: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Persoonlijke ontwikkeling
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Kansrijke crisis: Hoe je problemen als keerpunt kunt gebruiken

Financiële crisis. Iedereen heeft er mee te maken en weet er wel wat over te zeggen. En helaas is het zelden positief. Toch staat in de Van Dale als tweede betekenis voor het woord 'crisis' wending of keerpunt. 

 
Kansrijke crisis: Hoe je problemen als keerpunt kunt gebruiken
We zijn we geneigd om in negatieve termen over een probleem te denken. In termen van crisis, angst en verstoring. Maar dat werkt niet. Een negatieve kijk op een probleem zorgt er alleen maar voor dat je de situatie probeert te ontlopen of de actie probeert uit te stellen. Maar als je met een positieve insteek kijkt, zie je in het probleem tegelijk ook een kans, uitdaging, doel en wens.

Het is dus tijd voor een nieuwe manier van denken! Stel, dat het op een dag zo ver is dat je in een slechtnieuwsgesprek te horen krijgt dat je moet gaan uitkijken naar een nieuwe baan. Wat gaat er dan door je heen en welke fases doorloop je? Het Mobiliteitsmodel, bedacht door Astrid van Nunen van Schouten & Nelissen, maakt dat op een eenvoudige manier inzichtelijk. Dit model gaat uit van de drie A’s: Acceptatie, Analyse en Actie.
 

Acceptatiefase


In de eerste fase horen gedachten als: 'Waarom moet mij dit overkomen?; Ik krijg nooit meer een andere baan, hoe moet ik nu verder?' Dat zijn normale gedachten, maar wel vreselijk lastig. In de bestseller Beren op de weg, spinsels in je hoofd wordt uit de doeken gedaan hoe je met behulp van de RET dit soort negatieve gedachten om kunt zetten in helpende gedachten. De theorie achter de RET is dat je manier van denken en fantaseren bepaalt hoe je je voelt en gedraagt. Je kunt als je te horen krijgt dat je wordt ontslagen gaan denken: 'Dit is rampzalig', maar ook: 'Ik vind het heel naar, maar ik red mij wel. Ik vind wel weer wat anders.' De eerste gedachte zorgt voor een gevoel van paniek, de tweede voelt als een normale terechte bezorgdheid. De intensiteit van het gevoel is heel verschillend.
 

Analysefase


Nu ga je de mogelijkheden die je hebt onderzoeken. Je gaat aan de slag met de vraag: Wie ben ik? Wat kan ik? en Wat heb ik nodig? Je kunt daarbij de hulp inroepen van een loopbaanadviseur, of testjes op internet doen. Ook zijn er speciale spellen in de handel waarbij je ontdekt waar je wensen en sterke kanten liggen. Volgens Carla Geenen, loopbaanadviseur en medeontwikkelaar van het spel Brand new you, kan de crisis zeker een omslagpunt zijn om iets te gaan doen wat echt bij je past. De trend is toch al dat mensen steeds meer bezig zijn met zingeving en werk willen doen waar hun hart ligt. Met Brand new you ontdek je wat je kracht is, hoe je op anderen overkomt en hoe je jezelf op een authentieke manier presenteert.
 

Actie


Als je eenmaal weet wat je wilt, ga je een plan maken om dat te bereiken. Het realiseren van je plannen, daar draait het om in de actiefase. Nu komt het erop aan om je netwerk in te schakelen, te gaan werken aan persoonlijke blokkades, eventueel vrijwilligerswerk te gaan doen om uit te zoeken of bepaald werk bij je past, solliciteren. Kortom, er staat je een heel drukke tijd te wachten. Hoezo val je in een gat als je ontslagen wordt?