Ontvang een GRATIS Vandaag nog weten wat je wilt!: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Ontvang een GRATIS Vandaag nog weten wat je wilt!: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Teams & Samenwerken
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

​Is het tijd om te gaan scrummen?

Iedereen lijkt te scrummen op dit moment. Is agile (betekenis: lenig, behendig) ook dé manier om de projecten met jouw team zo goed mogelijk te voltooien? Bekijk ook: Sprint jezelf door scrum.
​Is het tijd om te gaan scrummen?
Dat is voor elk team anders… Een paar vragen om daarachter te komen:
  • Is het project overzichtelijk?
  • Bestaat de planning uit verschillende deeltaken?
  • Zijn alle stakeholders duidelijk en werken zij goed met elkaar samen?
  • Weet je wanneer de ‘klanten’ van het project tevreden zijn met de resultaten?

Bij 4x nee is het zeker slim om eens wat meer te lezen over scrum. Juist om ‘agile’ te starten met scrummen helpen Patries Quant en Floris Quant je met de waaier Sprint jezelf door scrum in 10 stappen door je eerste agile project heen. 
 

Direct aan de slag met scrum


Sprint jezelf door scrum is een waaier waarin scrum als een methodiek van agile werken in een aantal stappen beschreven wordt.  Hoewel de stappen elkaar logisch opvolgen (van stap 1 naar stap 10) kun je de waaier ook gebruiken om een paar elementen uit je eigen werkproces te verbeteren. Een voorbeeld is het maken van een planning. Meestal gebeurt dat door een inschatting te maken: waarschijnlijk hebben we zoveel tijd nodig. Als het een bekende procedure betreft lukt dat vaak goed, maar wanneer het iets nieuws is meestal niet. De waaier beschrijft een paar methoden die een team helpen betrouwbaar te worden in het maken van een planning.
 

Agile werken, hoezo?


De focus in agile werken ligt op communicatie: open met elkaar praten over werk, verwachtingen bij klanten en management, foute inschattingen en plezier in het werk. In iedere stap bij de beschrijving van scrum is ruimte gemaakt voor het onderdeel communicatie. Misschien wel als belangrijkste doel: veel communicatie verhoogt het plezier in het werk.
 

Wat vinden gebruikers van de waaier?


“Hij is heel gebruikersvriendelijk.. Je krijgt in kort bestek en heel overzichtelijk de hoofdlijnen van jullie betoog bij elkaar. Als ik iets wil weten kan ik snel mijn weg vinden in de waaier. Het inspirerende vind ik ook dat er soms onderdelen zijn die erg aanspreken, zonder dat je met de gehele methode aan de gang hoeft te gaan. Het belang van communicatie en het uitgangspunt dat je waarde toevoegt aan de klant, is op zichzelf al  waardevol om tot je door te laten dringen.’
 
Bij een andere gebruiker van de waaier ontstond er enige verwarring. “Ik dacht dat ik de waaier ook mooi bij een klant achter kon laten:’ zo gaan we aan het werk bij jullie’. Maar zo simpel is het niet: er staat veel in en je begint er echt niet zo maar op een achternamiddag mee. De vorm is handig, maar er staat veel in. Wat weer een voordeel is: het staat achter elkaar en je hoeft niet een boek door te werken.”
 

En hoe gaat het in de praktijk?


“Hoewel we nog lang niet volgens het boekje met scrum werken, zien we al enorme verbeteringen in onze aanpak. Waar voorheen mensen alleen aan projecten werkten, laten we ze nu vaker samenwerken aan een project waar ze zich samen voor verantwoordelijk gaan voelen. Iedereen leert van een ander nieuwe dingen. Wat we veel realistischer zijn gaan doen is: plannen. Scrum vraagt transparantie en realisme en dat werkt erg goed. We worden steeds betrouwbaarder in onze afspraken. Op onze scrumdagen worden we niet gestoord, doen geen ander werk en kunnen daardoor veel beter leveren wat we hebben afgesproken.”
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: