Ontvang een GRATIS Vandaag nog relaxed: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Ontvang een GRATIS Vandaag nog relaxed: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Werk & Loopbaan
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Hoe werkt Strategische Personeelsplanning? (SPP)

Strategische personeelsplanning (SPP) is een hulpmiddel om op een effectieve en gerichte manier te sturen op de optimale bezetting van een organisatie, afdeling of team. Nu en in de toekomst.
Hoe werkt Strategische Personeelsplanning? (SPP)
Bezuinigingen, een flink aantal ervaren medewerkers die binnen korte termijn met pensioen gaan, vacatures die onvervuld blijven. Zo maar een paar uitdagingen waar je als hr-professional of leidinggevende mee te maken hebt. Hanneke Moonen schreef een helder boek over dit onderwerp: Het Hoe boek voor strategische personeelsplanning. In dit boek vind je alles wat je moet weten om Strategische Personeelsplanning succesvol en op maat op te zetten en toe te passen in je organisatie.
 

Wat betekent SPP voor de medewerkers?

Met Strategische Personeelsplanning kun je knelpunten op het gebied van personele bezetting en inzet voorkomen of oplossen. Eenvoudig gezegd, SPP helpt leidinggevenden om meer toekomstgericht te zorgen voor de juiste persoon op de juiste plaats. Op korte en lange termijn. Maar wat betekent dat nu voor medewerkers? Zien die het niet als bedreigend?

Hanneke Moonen: ‘Medewerkers zullen zich misschien afvragen: hoezo planning? Word ik als een pion over het bord geschoven? En hoe zit het met mijn eigen wensen en ambities? Ik heb toch zeker wel wat over mijn eigen loopbaan te zeggen? Dat laatste is zeker zo, gelukkig maar. SPP ondersteunt dit juist. Het geeft leidinggevenden en medewerkers handvatten om de ontwikkelingen van de organisatie en de ontwikkeling van medewerkers duidelijker op elkaar af te stemmen.‘
 

Hoe werkt SPP?

‘SPP zorgt ervoor dat leidinggevenden scherper in beeld hebben wat ontwikkelingen buiten de organisatie (in de markt, de politiek) en binnen de organisatie (strategie, bezuinigingen) betekenen voor het benodigde personeel in de toekomst. Vragen die leidinggevenden beantwoorden met SPP zijn bijvoorbeeld: Waar gaan we naartoe als organisatie? Wat betekent dat voor het werk: gaan we andere producten of diensten leveren? Blijven onze klanten hetzelfde? Gaan we het werk met meer of minder mensen doen? En wat vraagt dit van onze mensen en van mij als leidinggevende?

Naast deze toekomstgerichte blik kijkt een leidinggevende ook gericht naar hoe zijn eigen afdeling ervoor staat: is iedereen klaar voor de toekomst? Welke medewerkers zijn toe aan een nieuwe stap binnen of buiten mijn afdeling? Waar zitten risico’s en moeten we nu aan de slag? Door op die manier te kijken, kan een leidinggevende goed aangeven aan zijn afdeling en medewerkers wat er de komende periode op hen afkomt en wat dat betekent voor de eisen en verwachtingen die het werk aan hen stelt. Medewerkers kunnen zo tijdig verkennen waar mooie kansen of juist risico’s voor hen liggen en hun aanpak bepalen. Het geeft hen ook de mogelijkheid om zelf strategischer naar hun eigen werk en loopbaan te kijken. SPP is daarom juist een handig middel om regisseur te zijn en te blijven van je eigen loopbaan en zeker geen bedreiging.’
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: