Ontvang een GRATIS Vandaag nog weten wat je wilt!: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Ontvang een GRATIS Vandaag nog weten wat je wilt!: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Motivatie & Inspiratie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Heb je een veranderingsdoel? Dit keer lukt het!

'En wat is je stok achter de deur?’, het is een veel gehoorde vraag wanneer je vertelt dat je iets wilt veranderen. Of misschien denk je zelf wel een stok nodig te hebben om je doel te behalen. 
Heb je een veranderingsdoel? Dit keer lukt het!
Die stok achter de deur is waarschijnlijk positief bedoeld, als een extra stimulans om te zorgen dat je doorzet. Maar de betekenis ervan is eigenlijk negatief, als een dreigement wanneer je ergens niet aan kunt voldoen. Misschien is dát wel de reden waarom eerdere pogingen mislukt zijn. Want eerlijk. Een negatieve stimulans met een positief effect? Dus GEEN stok dit keer, om je doel te behalen. Ook geen lat. Hoe dan wel?


De 6 stappen NAAR een succesvolle verandering


Stap 1. Bewustwording
Een eerste stap om in beweging te komen is bewustwording. Waarom wil je veranderen? Leg daarbij de nadruk op winst, waarvan wil je méér? In plaats van angst of schuldgevoel, wat wil je níét meer. Is het ook haalbaar? Als je veel dingen tegelijk wilt veranderen is de kans op mislukking veel groter. Concentreer je dus op één verandering.

Stap 2. Elimineren
Een nieuwe start betekent ook afscheid nemen. Afscheid nemen van gebruiken die al zolang onderdeel zijn van wie je ‘bent’. Dit is het moment om kritisch te kijken naar welke denkvalkuilen op de loer liggen, of welke obstakels je kunt opwerpen om te stoppen. Twijfels en negatieve gedachtes vertellen je namelijk iets. Door aandacht te besteden aan die gedachtes, en waar ze vandaan komen, wordt het veranderingsdoel meer en meer een weloverwogen en dus bewuste keuze.

Stap 3. Warmdraaien
Vanaf nu gaat het om vooruit kijken. Het ‘ja’ zeggen tegen jezelf. In deze fase leg je de focus op oplossingen, in plaats van op het probleem zelf. Je ontwikkelt een toekomstvisie: wie ben je ná deze verandering? Dit is hét moment voor een belofte aan jezelf.  En je de omstandigheden creëert waarin je dit gaat doen: tijd, geduld, discipline en reflectie, zonder te veroordelen als het eens fout gaat.

Stap 4. Evolueren
Tijd om te gaan handelen. Maak het jezelf niet tè moeilijk. Met kleine stappen kun je veel bereiken. Als je elke dag een beetje doet, is de kans groter dat het een gewoonte wordt. Deze zogenoemde ‘mini-habbits’ hebben extra voordelen: eenmaal in beweging, doe je vaak meer; kleine voornemens slagen vaker; en je wilskracht neemt niet af, maar juist toe.

Stap 5. Gestaag effectueren
Wanneer je blijvend een verandering tot stand wil brengen, houd dan je doel scherp voor ogen. Factoren die helpen om je doel te bereiken zijn: beloning, waardering, zingeving en discipline. En minstens zo belangrijk: hoop. Hoopvolle mensen blijken zelfbewuster, geconcentreerder, oplettender én meer doelgericht. Hoop kun je vertalen naar doorzettingsvermogen.

Stap 6. Nestelen
De laatste stap. Het is tijd om de balans op te maken. Is je veranderingsdoel een routine geworden, heb je een nieuwe gewoonte? Dit is ook de fase van stabiliseren, evalueren en accepteren. Niet elk veranderingsproces eindigt in deze fase, voor sommige doelen betekent het een continu proces van blijvend schaven en doorzetten. Bij deze laatste stap hoort ook acceptatie; het accepteren zoals het is. Je hebt goeie en minder goeie dagen. Dat betekent niet dat de verandering niet geslaagd is. Maar waardeer wat je hebt. Waardeer wat je wél hebt bereikt!

Dit zijn, in het kort, de 6 stappen waarmee het wél lukt een verandering succesvol te laten zijn. Meer toelichting, inclusief wetenschappelijke onderbouwing én concrete voorbeelden, lees je in het boek Dit keer lukt het! van Ursela van Stekelenburg.
 
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: