Ontvang een GRATIS Vandaag nog weten wat je wilt!: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Ontvang een GRATIS Vandaag nog weten wat je wilt!: Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Persoonlijke ontwikkeling
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Bewuste keuzes maken

Herken je dit? Je staat in de boekhandel en hebt een boek in je handen. Je denkt: Leuk boek, dat ga ik kopen. Maar net als je op weg bent naar de kassa, komt er een andere gedachte op die zegt: ‘Heb je dat nou wel nodig? Er ligt thuis nog zó’n stapel ongelezen boeken naast de bank. Ga die eerst maar eens lezen voor je weer een nieuw boek koopt.’ Lees meer over Ik (k)en mijn ikken
Bewuste keuzes maken
Het innerlijke dialoog voeren we dagelijks vele malen met onszelf. We willen twee dingen tegelijkertijd die ook nog eens tegenstrijdig zijn. Hoe kom je nou tot een beslissing? Ik (k)en mijn ikken nodigt je uit eens op een andere manier naar jezelf te kijken en jezelf te beschouwen als een persoon die niet uit een, maar uit een heleboel ikken bestaat.
 

Een bus vol ikken


De auteurs vergelijken je persoonlijkheid met een autobus. Je verschillende ikken zijn de passagiers en jijzelf zit als chauffeur aan het stuur. Je ikken willen echter niet allemaal dezelfde richting op en hebben uiteenlopende ideeën over hoe de bus bestuurd moet worden. Zo wenst je Perfectionist dat jij uitmuntend rijdt, je Pleaser wil dat iedereen het naar zijn zin heeft en je Pusher wil zo snel mogelijk doorcrossen naar de plek van bestemming.

Als deze passagiers af en toe iets van hun wensen aan jou, de chauffeur, kenbaar maken, is het nog te overzien. Zij duwen je echter geregeld opzij en nemen zelf het stuur in handen. Je keuzevrijheid wordt daardoor onmiddellijk beperkt. Zo kan het gebeuren dat opeens je Pusher op jouw chauffeursstoel zit. Die kan alleen maar tempo maken en flink gas geven. Dat is immers zijn functie in jouw leven.
 

Hoe ontstaan subpersonen?


Iedereen ontwikkelt subpersonen om te overleven. Dat gebeurt al vroeg in je leven. Je leert de wereld tegemoet te treden met die kanten van jezelf die er het beste voor zorgen dat je krijgt wat je nodig hebt en geen gevaar loopt. Dit zijn je primaire ikken, je persoonlijke bodyguards. Het is bij iedere mens verschillend welke subpersonen primair worden. De Pleaser is ervan overtuigd dat je in gevaar komt als hij het anderen niet naar de zin maakt. De Perfectionist ziet onvolkomenheden als een risico. Voor de Pusher schuilt de dreiging in niets doen, hij wil altijd vooruit. Zo beschermt iedere bodyguard iets anders.
 

Sommige ikken worden verstoten


Voor elke primaire ik die achter het stuur van onze persoonlijkheidsbus kruipt, moet een tegenovergestelde ik, de tegenpool, naar de kofferbak worden verbannen. Dat betekent echter niet dat hij ook weg is. Integendeel, de verstoten ikken reizen als een schaduw met je mee. Hoewel de bodyguards erg hun best doen, zijn ze niet altijd succesvol in het in toom houden van hun tegenpool. De onderdrukte ikken laten zich niet altijd tegenhouden. Ze willen erkend worden en doen dat regelmatig op een manier die verstorend optreedt in je ‘normale’ leven.

Het is met het onderdrukken van subpersonen net als met een bal die je onder water houdt: dat kost kracht. En als je even niet oplet, springt hij, op een onbewaakt ogenblik toch naar boven, hoe diep je hem ook hebt weggeduwd. En dan beginnen de problemen: Het kan zomaar gebeuren dat je Pusher verlamd raakt door een burn-out en dan móet je wel gehoor geven aan de kant die op de bank wil zitten of in bed wil liggen. Of je Redelijke Ik wordt ineens verblind door een enorme woede-uitbarsting van de Emotionele Zijde.