Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Balans & Energie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

7 Tegendraadse oefeningen om stress te verminderen

Nu is het klaar met alle regeltjes, patronen en jezelf aanpassen aan anderen. Laat je een keer lekker gaan met deze tegendraadse oefeningen om de stress te verjagen.

7 Tegendraadse oefeningen om stress te verminderen

OEFENING 1 Maak een loslaten-lijst: Wij mensen zijn sociale dieren en vinden het vaak fijn als anderen ons aardig vinden. Daarvoor passen we ons soms net een beetje meer aan dan goed voor ons is. Als we eerlijk zijn, doen we regelmatig dingen die we eigenlijk helemaal niet willen doen. Maak vandaag je Loslaten-lijst! Schrijf tien zaken op die je vanaf nu niet meer gaat doen.

 

OEFENING 2 Breek met de regels: De grootste vooruitgangen worden geboekt door mensen die (ongeschreven) regels doorbreken: Vincent van Gogh overtrad de regels door het weergeven van een bloem. Louis Pasteur brak met de regels voor de behandeling van lichamelijke ziektes. Dick Fosbury veranderde de spelregels van het hoogspringen. Igor Stravinsky brak met de regels voor de gewenste klank van balletmuziek. Charles Eames brak met de regels voor de uiterlijke kenmerken van een gebouw. Welke regel ga jij aan je laars lappen?

 

OEFENING 3 Kies voor jezelf: Voor jezelf kiezen brengt je plezier en geluk. Keuzes maken en prioriteiten stellen is echter niet altijd even gemakkelijk. Zeker in een hectische baan of in een gezin met (kleine) kinderen lijkt het soms alsof er geen keuzes mogelijk zijn: er is altijd wel iets te doen, en om tijd te winnen heb je de neiging om eerst de ‘leuke dingen’ weg te strepen. Wees er alert op dat je dingen blijft doen waarin je plezier hebt en waarvan je een geluksgevoel krijgt. Waar leef je anders voor? Wat ga jij dit weekend eens helemaal voor jezelf doen?

 

OEFENING 4 Jong geleerd: Je hebt hoogstwaarschijnlijk geleerd om een vreemde taal te spreken, lezen en schrijven. Je hebt geleerd hoe je netjes moet eten, hoe je een kattenbak verschoont en een auto bestuurt. Om met twee woorden te spreken en iedereen bij binnenkomst een hand te geven. Knap hoor. Maar… wat ga je dit weekend afleren?

 

OEFENING 5 Geen moordkuil toegegeven: Het staat een stuk chiquer als je het inhoudt. Of het in ieder geval met wat tact brengt. Maar je bent geen bunker: soms moet het eruit. Doe dat! Vertel je vriend eindelijk eens dat zijn voeten stinken (en niet zo’n beetje ook!), meld je buurman dat je je kapot ergert aan zijn katten in jouw tuin en vertel je collega wat je echt van zijn flauwe grappen vindt. Veel mensen blijven zich sociaal wenselijk gedragen en wringen zich daarvoor in allerlei bochten. In feite zijn ze daardoor nooit zichzelf. Wie ga jij dit weekend de waarheid vertellen? Geen zorgen: mensen zijn niet van suiker, ze kunnen het echt wel hebben. Veel plezier!

 

OEFENING 6 Weg met je paradigma’s Je kent ze wel: van die vastgebakken denkpatronen waarvan wordt aangenomen dat ze waar zijn. Het betwijfelen of ontkennen van zo’n paradigma is geen sinecure. Toen Columbus verkondigde dat de aarde rond was en hij met financiële hulp van Portugal naar het westen voer om een nieuwe weg naar Indië te vinden, verklaarden veel mensen hem voor gek. Hij zou halverwege van de platte aarde vallen! En toen Galilei poneerde dat niet de aarde maar de zon het middelpunt van ons zonnestelsel is, werd hij de laatste tien jaar van zijn leven door de katholieke kerk onder huisarrest geplaatst. Het duurde tot 1992 (!) voor zijn naam door de kerk gezuiverd werd. Met welk vastgeroest denkbeeld ga jij eindelijk eens korte metten maken?

 

OEFENING 7 Heb moed, geen spijt: ‘Ik wou dat ik de moed had gehad om het leven te leven dat ik wilde in plaats van wat anderen van mij verwachtten.’ Dit is de meest voorkomende bron van spijt, want het gaat over al die dromen die je niet hebt nagejaagd en al die keuzes die je niet hebt gemaakt. Zorg dat jij geen spijt hebt als je op je sterfbed ligt!

 

 

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: