THEMA TORENHOGE STAPELKORTING: Haal nu jouw korting!
THEMA TORENHOGE STAPELKORTING: Haal nu jouw korting!
Trainen & Coachen
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

5 stellingen over Kom tot de kern

Kom tot de kern is niet alleen voor individueel gebruik geschreven. Ook voor jou, als je professional in begeleiding bent, is Kom tot de kern interessant.
5 stellingen over Kom tot de kern

Om je te ondersteunen in je werk, om sneller tot de kern te komen en daarmee voortvarend aan de slag te gaan met de daadwerkelijke begeleiding van je cliënt. Of je gebruik maakt van die voorsprong, is aan jou. Auteurs Marijne van den Kieboom en Ellis Buis reageren op 5 prikkelende stellingen.

1. Er zijn al zoveel coachboeken, Kom tot de Kern voegt niets toe

Er zijn inderdaad al veel coachboeken. Succesvolle coachboeken zijn praktisch, goed onderbouwd en toegankelijk geschreven. Dat is Kom tot de kern ook. En het is gebouwd rond een krachtig model, het groeiringenmodel. Want: aan de doorsnede van de stam van een boom kun je van alles aflezen over zijn leeftijd en groei. En wie op zoek is naar de kern van een coachvraag, zal op weg naar die kern belangrijke lagen van de persoonlijkheid willen verkennen.
 
Kom tot de kern biedt een route die loopt van omgeving, ambitie en zingeving via de lagen van ego, trauma, overtuigingen en talenten naar de kern. Dat is een grondige, volledige route. Een route die het positieve belicht (wat wil je? Wat kun je?), maar ook schaduwkanten niet schuwt (waar zit je verdriet? Waar loop je op vast?) Daarnaast combineert het theorie met verrassende en toch rake vragen die bij de verschillende ringen horen. Het laatste hoofdstuk gaat over de soorten begeleiding en begeleiders die er zijn: coach, therapeut, psycholoog en psychiater. Zo’n compleet (zelf)assessmentboek is er nog niet.
 

2. Het gaat vast niet zo diep, met zo veel verschillende stromingen en theorieën

Wat is diep? Als diep staat voor de ins- en out van bijvoorbeeld cognitieve, clientgerichte, Gestalt- of lichaamsgerichte therapie, dan gaat Kom tot de kern niet diep. Het behandelt deze en meer therapievormen en methodieken vanuit een praktische invalshoek: wat moet je ervan weten om te verkennen waar je plus- en pijnpunten zitten?
 
Maar als diep betekent: de diepte ingaan om te verkennen van wat je werkelijk motiveert of belemmert, dan gaat Kom tot de kern superdiep. Door het lagenmodel. Maar ook door de vragen en doorvragen die uitnodigen om stil te staan bij wat echt goed doet, en echt goed pijn doet. De lezer leest niet òver zijn coach- of andere hulpvraag, maar duikt erìn. Kom tot de kern verleidt en schuurt  en dat is precies de bedoeling.
 

3. Een boek voor lezers met een hulpvraag, én professionals? Dat kan niet.

Ja hoor, dat kan prima. In eerste instantie dachten we bij het schrijven aan een zelfhulpboek dat lezers helpt de eerste stappen naar een coachtraject zelf te zetten. Gedegen vooronderzoek leidt tot een prima aanzet voor een coachvraag. Dat past bij de huidige tijd, waarin mensen zelf op zoek willen naar wat ze vooruit kan brengen. Weet je waaraan je wilt werken, en bij wie, dan is het volgende traject efficiënter te doorlopen.
 
Tegelijkertijd weten we dat coaches goed en snel tot de kern van een coachvraag willen komen. Als de entree- en de contractfase van een coachtraject naar tevredenheid verlopen, geeft dat vertrouwen in het traject dat volgt. Hoe mooi is het dus, dat het groeiringenmodel heel geschikt is om in die fases samen tot een kernvraag te komen. Kom tot de kern heeft zelfs een apart hoofdstuk om die vraag te formuleren en te toetsen.
Plus: de vragen die het hart van Kom tot de kern vormen zijn heerlijke instrumenten in een coachtraject. Niet alleen het boek bevat deze, de QR-code in het boek geeft toegang tot meer vragen op komtotdekern.online.
 

4. Het is te mooi, de vormgeving leidt af van de inhoud

Ja. Da’s wel een dingetje. Kom tot de kern is een heel mooi boek, bijna een koffietafelboek. Vormgeefster Suzan van Lieshout heeft zich uitgeleefd in beeld en typografie en maakte misschien wel haar mooiste boek ooit. Het heeft een opvallend formaat en bevat foto’s die uitnodigen te verkennen en te reflecteren. De praktijksituaties, quotes en een enkel gedicht zijn ingetogen en toch prikkelend vormgegeven.
 
Maar gelukkig is de inhoud minstens zo sterk. Als de aandacht uitgaat naar een krachtig beeld of een uitnodigende casus, is dat de prikkel die maakt dat je wilt doorlezen. Maak kennis met Caroline, die met grote gebaren en een uitbundige lach haar omgeving betovert en afschrikt. Hoe kan iemand die zo graag in het middelpunt van de belangstelling staat, tegelijkertijd zo onzeker zijn? Als je Carolines verhaal leest, en het raakt een gevoelige snaar, dan wil je  weten waarom.
 

5. Met zo’n boek hoef ik als coach dus niks meer te doen

Nou, dat zeker niet. Kom tot de Kern vervangt geen coachtraject. Het is een krachtige opstap ernaartoe. Lezers die zich willen ontwikkelen, omdat ze ergens tegenaanlopen of omdat ze om andere redenen een stap willen zetten in persoonlijke groei, doen dat het liefst samen met een echte, gecertificeerde begeleider. Niet voor niets benadrukt Kom tot de kern het belang van begeleiding door een passende, goed opgeleide professional. Zo’n professional heeft er baat bij dat zijn cliënt zijn huiswerk gedaan heeft, en gericht kan aangeven waar hij denkt dat zijn hulpvraag ligt. Dan is het aan de professional om die vraag te toetsen, aan te scherpen en het antwoord erop te vinden.

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: